Marea Britanie – Fumatul in masina, in prezenta copiilor, ar putea fi interzis

Deja primul pas a fost făcut: propunerea prezentată de opoziţia laburistă a fost adoptată în Camera Comunelor, care a urmat astfel exemplul Camerei Lorzilor.

E rândul guvernului acum să modifice legea pentru impunerea unei astfel de interdicţii.

Principiul acestei măsuri a întâmpinat ostilitate din partea unor deputaţi conservatori, inclusiv în rândul Guvernului. Opozanţii consideră că o legislaţie ar fi inutilă sau dificil de aplicat.

Premierul David Cameron, care se afla în deplasare în zonele inundate din sud-vestul Angliei, a lipsit de la vot, dar purtătorul său de cuvânt a declarat că se gândeşe că ‘a venit timpul’ pentru o astfel de măsură.

Votul a fost salutat de militanţii asociaţilor pentru combaterea fumatului.

‘Introducerea unei legi care poate împiedica faptul ca sute de mii de copii să fie expuşi fumatului pasiv în maşină este acum la o aruncătură de băţ’, au cometat aceștia.

Potrivit unui studiu din 2012, să fumezi în maşină presupune un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decât nivelul maxim preconizat de Oorganizatia Mondiala a Sanatatii pentru calitatea aerului interior.

Mai multe state, printre care Canada, Statele Unite, Australia, Cipru şi Africa de Sud au adoptat deja legi naţionale sau regionale pentru a interzice fumatul în maşină atunci când la bord se află copii.