Confidenţialitate

Marea Britanie: David Cameron prezintă acordul pentru rămânerea în UE. Primarul Londrei, de partea Brexit-ului

În Marea Britanie, premierul David Cameron prezintă astăzi parlamentului de la Londra acordul obținut săptămâna trecută cu partenerii europeni privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană.  Peste patru luni britanicii sunt așteptați să voteze pentru rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniune – într-un referendum al cărui rezultat este incert.

Mai multe personaje cunoscute din Regat și-au anunțat deja opțiunea. Una dintre cele mai puternice voci – primarul Londrei, Boris Johnson, care s-a alăturat taberei care susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului obținut săptămâna trecută de premierul britanic la Bruxelles spune că migranții intra-comunitari care ajung în Marea Britanie, adică inclusiv români, nu vor mai putea solicita ajutoare de la stat în timp ce își caută de muncă.

În plus, migranților care nu își găsesc un serviciu timp de șase luni, guvernul britanic le poate cere să părăsească Regatul, iar alocațiile se vor alinia celor din țara natală, în cazul în care copii nu locuiesc alături de părinți.

În ciuda eforturilor depuse la Bruxelles, acordul obținut de David Cameron este privit cu scepticism. Primarul Londrei, conservatorul Boris Johnson și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatul negocierilor.

“Cred că nimeni nu poate pretinde că acest acord este o reformă fundamentală a Uniunii Europene sau a relației dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”  – a declarat Boris Johnson, adăugând că se alătură taberei politice care susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.