Marea Britanie continua sa exporte arme si echipament militar in Rusia

Așa arată un raport al Parlamentului britanic publicat astăzi, la doar două zile dupa ce premierul David Cameron a criticat planurile Franței de a livra Rusiei o navă de război.

Președintele Franței anunțase luni că o navă de război Mistral va fi livrată în octombrie Rusiei. Decizie criticată aspru de premierul Regatului, care a cerut Uniunii Europene să interzică vânzarea de arme către Rusia, Moscova fiind acuzată că îi înarmează pe separatiștii proruși din estul Ucrainei.

Mai mult, David Cameron declara luni că Marea Britanie a oprit deja astfel de exporturi, cum promisese în luna martie. Însă un raport parlamentar publicat astăzi îl contrazice.

Peste 250 de licențe de export autorizează vânzarea de puști cu lunetă, muniție pentru armele de calibru mic, veste anti-glonț și alte echipamente militare. Doar 31 de licențe au fost suspendate sau retrase, din care doar 3 vizează exportul în Rusia.

Guvernele statelor comunitare vor discuta astăzi despre o a treia etapă a sancțiunilor la adresa Rusiei. Numeroase state occidentale cred că avionul prăbușit vineri a fost lovit cu o rachetă de fabricație rusească furnizată de Moscova separatiștilor din Donețk.