Marea Britanie cere Iranului să nu repete atacurile asupra bazelor americane. UE îndeamnă la dialog

Marea Britanie cere Iranului să nu repete atacurile asupra bazelor americane din Irak şi să ia de urgenţă măsuri de descurajare a conflictului.

Ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab, a explicat că în bazele militare din Irak atacate de iranieni se aflau nu doar militari americani ci şi din alte ţări NATO, inclusiv britanici.

”Solicităm Iranului să nu repete aceste necugetate și periculoase atacuri, și cerem în schimb să adopte măsuri urgente de dezescaladare”, a declarat ministrul britanic de Externe.

Marea Britanie, Canada şi Polonia au anunţat că militarii lor nu au fost răniţi în atac.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană este dispusă să se implice în acţiuni care ar putea duce la reducerea tensiunii în Orientul Mijlociu, iar acest lucru ar putea fi stabilit vineri la Bruxelles, anunţă liderii blocului comunitar.

Ursula von der Leyen îndeamnă la dialog și la încetarea conflictului militar.

Astăzi, preşedintele Comisiei Europene pleacă la Londra pentru a discuta cu premierul Boris Johnson despre atacurile din Irak dintre SUA şi Iran.

Iar Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a făcut un apel la calm.

„Situaţia actuală pune în pericol eforturile din ultimii ani şi are de asemenea implicaţii privind munca importantă a coaliţiei anti-ISIS. Cel mai recent atac cu rachete asupra bazelor aeriene din Irak folosite de forţele americane şi ale coaliţiei sunt un alt exemplu de escaladare a conflictului. Nu este în interesul nimănui ca violenţele să meargă chiar mai departe. Ca un prim pas, am convocat o întâlnire de urgenţă vineri a Consiliului de Afaceri Externe şi vom discuta ce poate face Uniunea Europeană pentru a stabiliza regiunea pe termen mediu şi lung”, a spus Josep Borrell.

Armata Irakiană a anunţat că din Iran au plecat 22 de rachete asupra celor 2 baze: una aeriană, Ain al-Asad, in vestul ţării, şi alta din Erbil, capital regiunii kurde din Irak. Premierul acestei regiuni a discutat în această dimineaţă cu secretarul de stat american Mike Pompeo.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS