Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, declarații comune de presă alături de prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal: „Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială: limba română” | VIDEO

Prim-ministrul României – Marcel Ciolacu – a susținut miercuri, 18 octombrie 2023, declarații comune de presă alături de prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal. „Prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei este cu adevărat un moment istoric”, a spus Marcel Ciolacu, adăugând că „reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, convenit de președintele României și președintele Ucrainei”. „România va continua să sprijine Ucraina politic și practic până la victoria finală”, a mai spus Marcel Ciolacu. „În cadrul ședinței comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la 2 milioane de tone lunar la 4 milioane până la sfârșitul anului”, a reamintit premierul României.

„Domnule prim-ministru, dragă Denys, mă bucur să mă aflu astăzi la Kiev, pentru prima dată în calitate de prim-ministru al României. Revin cu mare emoție și încredere la dumneavoastră, după vizita pe care am făcut-o anul trecut, atunci când am și avut ocazia să văd cu ochii mei atrocitățile comise de armata rusă la Borodianka și Irpin.

Nu voi uita niciodată acele imagini teribile și cred că, în numele tuturor oamenilor nevinovați care au fost uciși cu sânge rece, avem datoria să susținem Ucraina până la capăt în acest război și să nu lăsăm acele crime nepedepsite.

Prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei este cu adevărat un moment istoric și mă bucur că ea are loc la doar două luni de la întâlnirea pe care am avut-o cu domnul premier Denys Shmyhal la București.

Această ședință comună de Guverne este istorică, pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, convenit de președintele României și președintele Ucrainei. Dincolo de dimensiunea bilaterală și de securitate a acestui Parteneriat Strategic, eu i-aș mai acorda și o importanță simbolică. Și anume faptul că atât România, cât și Ucraina – două țări cheie în această regiune a Europei, împărtășesc viziuni comune care țin de respectarea valorilor democratice fundamentale.

Din această perspectivă, România va continua să sprijine Ucraina politic și practic până la victoria finală și restabilirea completă a integrității sale teritoriale. În același timp, România va fi alături de Ucraina și mai departe, în procesul de reconstrucție a țării și de integrare europeană și euro-atlantică. Sprijinim astfel o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă și prosperă, care este în interesul strategic al României.

De altfel, condamnăm în termenii cei mai fermi continuarea atacurilor Federației Ruse asupra țintelor civile, asupra infrastructurii critice energetice și portuare. Acestea sunt crime de război. Toate aceste acțiuni ale Rusiei demonstrează doar frustrare. Frustrare în fața solidarității internaționale pentru Ucraina, dar și în fața eroismului și rezistenței probate de poporul ucrainean.

Revenind la ședința comună a guvernelor noastre, mă bucur că am reușit să semnăm documente în domenii extrem de relevante pentru relațiile noastre. Domnul prim-ministru a detaliat toate aceste documente și îi mulțumesc încă o dată pentru colaborarea strânsă între cele două guverne și între toți miniștrii. Mai mult, în perioada următoare, mai mulți miniștri ai Guvernului României se vor deplasa la Kiev pentru a semna alte memorandumuri convenite.

Însă, în mod special, vreau să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce privește decizia de a nu mai exista în acest moment ”limba moldovenească”. Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială: limba română.

Consider că această invenție a Federației Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăți. Sunt ferm convins că împreună, în continuare, vom conlucra cum am conlucrat și în ceea ce priveşte tranzitul și exporturile grânelor din Ucraina și pentru a modifica legislația în ceea ce priveşte drepturile minorităților, acestea fiind în oglindă toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi regăsite și în legislația din Ucraina, astfel încât toți românii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleași drepturi.

Acum două luni, împreună cu domnul prim-ministru am închis și o teamă sau un subiect cum că preoții români ortodocși ar fi împiedicați să oficieze în continuare serviciile religioase în limba română. Este exclus acest lucru. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate.

Sunt convins că astfel de abordări constructive sunt cheia succesului, iar recentul mecanism bilateral pentru importurile de cereale ucrainene cred că este un exemplu extrem de bun.
Am reușit împreună să găsim o formulă agreată în comun prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor cât și să protejăm piața românească și interesele fermierilor români.

De altfel, în cadrul ședinței comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la 2 milioane de tone lunar la 4 milioane până la sfârșitul anului. Și vom face acest lucru pentru că vom continua să investim în infrastructura portului Constanța, a porturilor dunărene, dar și în drumuri sau calea ferată. Au tranzitat deja aproape 30 de milioane de tone de cereale ucrainene și sunt ferm convins că o mai bună coordonare vom reuși să ne atingem și acest obiectiv ambițios.

În final, vreau să mai spun un singur lucru: am senzația că plec de la Kiev, împreună cu colegii mei, cu certitudinea că relația dintre țările noastre avansează într-un ritm accelerat. Avem rezultate concrete pe toate palierele și la toate nivelurile. Sunt convins că împreună putem să concretizăm viziunea pentru Parteneriatul Strategic dintre țările noastre în beneficiul, în primul și în primul rând, al cetățenilor pe care îi reprezentăm.

Domnule prim-ministru, vă mulțumesc încă o dată pentru decizia istorică pentru ca la nivel internațional, din acest moment, să existe o singură limbă, care reprezintă poporul român: limba română!”, a spus Marcel Ciolacu miercuri.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cristian Diaconescu: În privința statelor arabe, ținta Hamas a fost blocarea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită | VIDEO