Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre rectificarea bugetară și bugetul pe 2024: „Eu îmi doresc foarte mult să fiu Harry Potter. Să am bagheta și să modific totul într-o noapte” | VIDEO

Marcel Ciolacu, premierul României, spune la Europa FM, într-o ediție specială a emisiunii „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu că „Eu pot spune foarte clar că anul acesta România va avea, conform legii, buget până la sfârșitul anului. Și vom avea un deficit și vom avea un deficit gestionabil și negociat cu Uniunea Europeană”. Premierul României subliniază că „Se vor face eforturile și pentru anul viitor. De aceea și Comisia a venit cu eforturile fiscale. Nu poți să rămâi cu excepții, dar să vrei educație ca afară, sănătate ca afară”. Premierul României spune că anul 2023 se va încheia cu o rectificare bugetară și că „Eu îmi doresc foarte mult să fiu Harry Potter. Și să am bagheta și să modific totul într-o noapte. Tot ce am făcut în patru luni de zile… am făcut ce este mai bine pentru România”.

Bugetul pentru 2024

Ioana Ene Dogioiu: Aveți proiectul de buget pe anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Înainte să vin la dumneavoastră, am trecut cu domnul vicepremier Marian Neacșu. Dânsul a avut o discuție mai aplicată de 3-4 ore cu domnul ministru Boloș și am luat toate… Da. Vom aproba indicatorii în următoarea ședință de guvern și de acolo încep negocierile cu ministerele”.

Ioana Ene Dogioiu: Care sunt principalii indicatori?

Marcel Ciolacu: „Eu pot spune foarte clar că anul acesta România va avea conform legii buget până la sfârșitul anului. Și vom avea un deficit și vom avea un deficit gestionabil și negociat cu Uniunea Europeană. Întotdeauna pleci de la ultimul deficit cu minimul de 0,5 mai puțin. Eu îmi doresc să închidem cu un deficit de 3%”.

Ioana Ene Dogioiu: Anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Anul viitor”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar care va fi ținta bugetară, totuși?

Marcel Ciolacu: „Vom vedea exact după ce închidem toate cifrele… Îmi pare rău că este discuția despre pensiile oamenilor, mai ales că media pensiei este de 1980 de lei. Sunt foarte multe investiții care vor veni și la infrastructură de învățământ. Sunt și măririle de salarii la profesori și la burse la elevi, este și mărirea pentru masa caldă la elevi. Toate aceste lucruri, reforme sunt anumite măriri și este după cum bine știți noul plan cu cancerul – toate aceste programe pe care le aștept și eu și dumneavoastră. Dar trebuie să înțelegem odată că nu poți să rămâi în venituri de 27%. Se vor face eforturile și pentru anul viitor. De aceea și Comisia a venit cu eforturile fiscale. Nu poți să rămâi cu excepții, dar să vrei educație ca afară, sănătate ca afară. Nu putem guverna…”.

Ioana Ene Dogioiu: Ceea ce îmi spuneți dumneavoastră acum este că reforma fiscală va aduce un tsunami de creșteri de taxe…

Marcel Ciolacu: „Nu. Nu vă spun acest lucru. Vă spun că va trebui să hotărâm ce dorim: dorim să avem cotă unică, dar acea cotă unică să însemne cotă unică la toată lumea la fel. Avem 19% TVA – va trebhui să avem 19% TVA. Și atunci România e sustenabilă. Sau vom intra la impozitarea progresivă cum este toată Europa și toată lumea. Așa este în toată lumea. Unde nu? Cu adevărat, în Rusia nu este și în Belarus și Bulgaria. Nu cred… Acestea sunt”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci intenția dumneavoastră este să treceți – prin reforma fiscală – la impozitarea progresivă și să înțeleg că o să avem o cotă generală de TVA, ori pe cea generală să o creșteți astfel încât să…

Marcel Ciolacu: „Eu nu cresc nimic. Eu vreau să respectăm ce hotărâm. Am hotărât că avem cotă de 16%? Avem 16%. Din acel moment nu mai vii cu excepții la cei 16%. Decât în cazuri excepționale”.

Țintele bugetare pentru anul 2024, rectificarea bugetară și banii din fondul de rezervă al Guvernului României

Ioana Ene Dogioiu: Revenind puțin la țintele bugetare: mi-ați spus mai devreme că mizați pe o creștere economică de 3,4% pentru anul viitor. Am înțeles corect? Cam care ar fi ținta de inflație anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Eu vreau ca anul viitor la sfârșitul anului să avem sub 5%. Am spus că o să avem o singură cifră anul acesta. Am reușit, am pornit când am fost prim-ministru… cred ca aveam 11 și am ajuns acum la 8%. Deci înseamnă că luăm măsurile bune. Avem investiții directe, în doi ani de zile, de aproape 20 de miliarde de euro. Pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în România. Avem o scădere a deficitului comercial de 4,6 miliarde. E prima oară când avem. Nu a mai crescut datoria publică și odată cu creșterea PIB-ului, chiar când va interveni deflatorul, că vom avea minimum două puncte procentuale scăderdea datoriei publice – deci nu mai suntem în trendul de creștere. Întotdeauna în economie, ca și în politică, trendurile contează. Sunt multe lucruri pe care oamenii nu le simt în ridicarea nivelului de trai. Dar e o prostie: am făcut această prostie, să nu creștem veniturile. Vă aduceți aminte în acea guvernare – îmi pare rău să o spun – tot de dreapta, când am tăiat veniturile oamenilor…”.

Ioana Ene Dogioiu: Haideți să nu ne mai întoarcem atunci că nu știm nici ce ne va aduce 2025.

Marcel Ciolacu: „Trebuie să învățăm din aceste exemple”.

Ioana Ene Dogioiu: Mai aveți bani în fondul de rezervă al Guvernului? Din care tot alimentați diferite domenii?

Marcel Ciolacu: „Bineînțeles. El se alimentează”.

Marcel Ciolacu: „Anul acesta o să scot România la lumină” / „Eu îmi doresc foarte mult să fiu Harry Potter. Și să am bagheta și să modific totul într-o noapte”

Ioana Ene Dogioiu: Cum răspundeți celor care susțin inclusiv la CCR acum că această înlocuire a rectificării bugetare cu împărțirea banilor din fondul de rezervă este complet discreționară și netransparentă?

Marcel Ciolacu: „Le spun că eu anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ceea ce am negociat cu Comisia. Niciun om de rând nu va fi afectat și nu a fost afectat nici de măsurile fiscale, nici de această ordonare și o prioritizare a plăților”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este transparent, cred că sunteți de acord. Și este discreționar… Este la dispoziția dumneavoastră fondul de rezervă.

Marcel Ciolacu: „Este totul transparent. Eu nu am intervenit și nu am propus nicio cheltuială. Toate cheltuielile au fost propuse de către Ministere și fiecare ministru și-a prioritizat plățile”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce nu ați făcut rectificare? Cred că este prima oară când nu se face rectificare…

Marcel Ciolacu: „O să se facă rectificare”.

Ioana Ene Dogioiu: Când se face?

Marcel Ciolacu:Înainte de a veni cu bugetul. Vom închide anul cu o rectificare, dar unde este nenorocirea? Unde este apocalipsa?”.

Ioana Ene Dogioiu: Pentru că rectificarea bugetară include niște prevederi legale în vreme ce împărțirea fondului de rezervă este…

Marcel Ciolacu: „Eu îmi doresc foarte mult să fiu Harry Potter. Și să am bagheta și să modific totul într-o noapte. Tot ce am făcut în patru luni de zile am făcut ce este mai bine pentru România”.

Ioana Ene Dogioiu: Va fi o rectificare negativă, fără îndoială, da?

Marcel Ciolacu: „Nu neapărat. Am gestionat cheltuielile. Nu se mai putea. Măsurile ca să nu le iei în acest fel trebuiau luate de la prima avertizare a Comisiei, în martie, când a spus…”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce ați amânat-o atât de mult?

Marcel Ciolacu: „Pentru că am găsit un sistem mult mai eficient”.

Ioana Ene Dogioiu: Și discreționar.

Marcel Ciolacu: „Nu este discreționar. Este mult mai real. Rectificările ar fi fost ceva care nu ține cont de realitate. ar fi ținut cont de execuții și de negocieri cu fiecare ministru. În acest mod pe care l-am găsit, până la 31 decembrie. De la 1 ianuarie, având un buget mult mai aplicat și pe proiecte va fi mult mai bine gestionat”.

Ioana Ene Dogioiu: Atunci nu mai faceți buget și faceți totul prin fondul de rezervă… Dacă este mai eficient…

Marcel Ciolacu: „Nu am spus lucrul acesta. Trebuie să ne învățăm… Da… Ca să pot închide anul într-o sustenabilitate am luat măsurile corecte. Și aceste măsuri, nu vă supărați, nu au afectat pe nimeni. Eu îmi doresc să fac plăți în investiții în primul și în primul rând în investițiile care mi se multiplică imediat în economie. Îmi doresc investițiile din fonduri europene. Nu vă supărați pe mine, doamna dogioiu, trebuia luat în calcul că noi închidem un an fiscal european anul acesta. Dacă nu aș fi intervenit cu ministrul de la MIPE, cu ministrul Grindeanu, cu ministrul Boloș și să avem o prioritate ca să asigurăm cei 15% – în primul rând confinanțarea pentru a conchide anul financiar trecut 2016 – 2020, lucruri tehnice pe care greu lumea să le… Aceste lucruri trebuiau bugetate și gândite de mult timp… România va încasa în martie-aprilie vreo 4 miliarde de euro – efortul financiar făcut acum de aproximativ 4 miliarde de lei. Va fi pentru prima oară… Ultima execuție pe un exercițiu financiar a fost de 54%. Eu vă spun că actualul Guvern va închide o execuție pe exercițiu financiar cu 9 în față”.

Reacția lui Marcel Ciolacu la replica lui Cseke Attila despre transformarea țării „într-un șantier deschis și blocat din cauza Ordonanței de Reduceri de Cheltuieli”

Ioana Ene Dogioiu: Vom vedea… Pe de altă parte, fostul ministrul Dezvoltării… Domnul Cseke Attila spune că ați transformat țara într-un șantier deschis și blocat din cauza Ordonanței de Reduceri de Cheltuieli pentru că primarii nu mai pot să plătească investiții. Spune domnia sa, Administrația Publică Locală va putea plăti doar la media facturilor decontate în prima parte a anului. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă, nu s-au fpcut lucrări și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun facturi pentru plata acestor lucrări, autoritățile locale nu le pot plăti.

Marcel Ciolacu: „La penultima ședință de Guvern am alocat Ministerului Dezvoltării 500 de milioane. 300 de milioane la proiectul Anghel Saligny și 200 la CNI. Am alocat 250 de milioane la CNI. În această ședință de guvern vom achita iar. Ce anume nu se poate plăti? Nu înțeleg”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu au voie primarii, spune domnul ministru Cseke, să plătească facturi de la această Ordonanță apărută în septembrie decât în limita…

Marcel Ciolacu: „Sunt convins de la 1 ianuarie vor intra din nou în logica pe proiecte având un buget nou”.

Ioana Ene Dogioiu: Este vorba de lucrările deja efectuate.

Marcel Ciolacu: „Doamna Dogioiu, de ce mă certați dumneavoastră?”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu vă cert, eu vă întreb ce s-a întâmplat… Cseke spune că șantierele sunt deschise și blocate…

Marcel Ciolacu: „Nu am blocat România, doamna Dogioiu. Eu înțeleg ce spune domnul ministru și e corect. Nu am nicio problemă. Înțeleg perfect. Eu când am preluat funcția de prim-ministru am vorbit și la Comisie, la Statistică la noi și la Ministerul de Finanțe. Primul lucru pe care l-am făcut: eram într-un deficit de 6,8%. Anul trecut, vă reamintesc că am terminat cu un deficit de 6,2, cu foarte multe plăți rostogolite pe lunile ianuarie și februarie”.

Ioana Ene Dogioiu: Ceea ce se întâmplă și acum.

Marcel Ciolacu: „Nu o să fie. Dimpotrivă. Veți vedea că este mult mai bine gândită”.

Ioana Ene Dogioiu: Facturile acestor primari vor fi rostogolite că nu au ce să facă cu ele.

Marcel Ciolacu: „Nu, vor fi plătite până la sfârșit pentru că oricum ele sunt încadrate pe… Nu am nicio problemă. Nu o să înțeleagă toată lumea tot. Dacă dumneavoastră mă certați că eu nu am închis cu un deficit de 7% fiindcă dacă aș fi continuat în logică, depășeau…”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu redau reproșurile opoziției, fost ministru în Cabinetul PSD-PNL.

Marcel Ciolacu: „Este normal ca opoziția să aibă păreri. Și de obicei când ești în opoziție ești contra Guvernului. Eu să fi închis cu un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut ar fi însemnat să condamn România ca anul viitor în luna martie – când se face ECOFIN-UL – să fi blocat toate fondurile europene, respectiv PNRR, plus exercițiul financiar actual. Ceea ce înseamnă 70 de miliarde de euro. Fără banii europeni, România nu are nicio șansă să se dezvolte în viitor. Fără reformele din PNRR România nu are nicio șansă… Atunci de ce mă certați?”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu vă cert, redau reproșurile opoziției referitor la investiții…

Marcel Ciolacu: „În cazuri excepționale, și întârziate iei decizii excepționale. Și mă uit în ochii dumneavoastră și vă spun că nu am nicio reținere că am declanșat și reforma în sistemul bugetar și am luat toate aceste mpsuri pentru că altfel România”.

Ioana Ene Dogioiu: Care reformă în sistemul bugetar?

Marcel Ciolacu: „Veți vedea”.

Marcel Ciolacu, despre restructurarea aparatului bugetar

Ioana Ene Dogioiu: Când începe restructurarea? Când începe scăderea numărului de secretari de stat?

Marcel Ciolacu: „A scăzut deja”.

Ioana Ene Dogioiu: Cu câți?

Marcel Ciolacu: „A scăzut și îmi trebuie fiecare reorganziare…”.

Ioana Ene Dogioiu: Cu câți?

Marcel Ciolacu: „Eu vă înțeleg că trebuie să fiu criticat, nu am nicio problemă”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este vorba despre asta…

Marcel Ciolacu: „Dar eu vă explic dumneavoastră… Sunt obligat prin legea prin care mi-am asumat răspunderea. Până acum am scăzut cu aproape 18%. Eu nu vreau să gândesc paușal, mai ales când vorbește despre o reformă bugetară. Vreau ca fiecare ministru când vine cu proiectul de reorganizare a Ministerelor…”.

Ioana Ene Dogioiu: Care este termenul limită?

Marcel Ciolacu: „31 decembrie”.

Ioana Ene Dogioiu: Și când ar trebui să se întâmple fizic?

Marcel Ciolacu: „Eu cred că de săptămâna viitoare vom avea…”.

Ioana Ene Dogioiu: Până pe 31 decembrie trebuie să fie făcută reforma sau să vină cu planul?

Marcel Ciolacu: „Să vină să treacă prin Guvern. Să fie adoptată. Eu sunt ferm convins că în luna decembrie s-ar putea să avem mai multe ședințe de guvern pe săptămână ca să finalizăm acest demers”.

Urmărește întreaga ediție specială „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Marcel Ciolacu aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, la Europa FM, în dialog cu Ioana Ene Dogioiu: „Anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ce am negociat cu Comisia” | INTERVIU VIDEO