Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre căminele sociale: Este clar că vorbim despre corupții instituționale. Trebuie să reformăm sistemul de asistență socială | AUDIO

După grave nereguli descoperite în căminele pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, Guvernul anunță „marea reformă” a sistemului de asistență socială. Mai întâi printr-o Ordonanță de Ugență, iar apoi în Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ororile descoperite în căminele de bătrâni din Ilfov și, mai recent, din Mureș, premierul Marcel Ciolacu a convocat pentru consultări la Palatul Victoria mai multe organizații nonguvernamentale pentru discuții privind reforma sistemului de asistență socială din România.

În primul trebuie schimbat sistemul de control, spune Marcel Ciolacu.

Premierul vorbește despre corupție instituțională, de aceea propune și desființarea unor instituții din domeniul asistenței sociale.

Recent, ONG-ul Centrul de Resurse Juridice a făcut o descoperire șocantă în județul Mureș. Într-un azil care fusese în prealabil controlat și de autorități, voluntarii organizației au găsit mai multe persoane închise în subsolul clădirii, în condiții inumane.

Deși la nivelul întregii țări au fost descoperite numeroase centre cu probleme, multe dintre ele au continuat să funcționeze chiar și după ce au fost închise de autorități.

Simona Bucura-Oprescu: „O să vă rog ca împreună să modificăm legislația astfel încât situațiile pe care le-am trăit să nu se mai repete”

„Rugămintea pe care v-o adresez este să facem un efort pentru că fiecare dintre noi suntem conștienți că fiecare zi care trece trece în defavoarea persoanelor vulnerabile și că este foarte important ca prin efortul nostru comun până la 31 august să finalizăm pachetul de reformă legat de serviciile sociale.

O să vă propunem un calendar ambițios. Azi e prima întâlnire. O să vă rog ca împreună să modificăm legislația astfel încât situațiile pe care le-am trăit să nu se mai repete. Mulțumim încă o dată pentru deschidere și contăm pe noi”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Marcel Ciolacu: „Este clar că vorbim despre corupții instituționale”

„Aș vrea să încep cu mulțumiri. Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalității și abordării mai ales în zona socială va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care o să le luăm noi. Protecția socială în acest moment – ce a reieșit din controalele făcute – a dovedit că a fost folosită fără empatie, a fost folosită ca un business unde s-a făcut o mare greșeală de abordare.

Mai mult, o spun fără nicio reținere – vom vedea și cu cazul Mureș câte vor ieși la vedere – este clar că vorbim despre corupții instituționale. Vorbim de încrengături locale astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Nu există un sistem informatic, nu există un registru al acestor persoane și noi nu știm care este, de fapt, fenomenul întreg

„Împreună cu doamna ministru – în afară de măsurile pe care o să le luăm până la 31 august – și aici avem nevoie de dumneavoastră pentru a face primul pas, este o Ordonanța de Urgență, eu insist prin desființarea cel puțin a unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, care a știut să acopere ca și control și fiind o verigă în plus folosită de cineva pentru a scoate niște profituri, nu pentru a proteja persoanele. Mai mult, nu există un sistem informatic – și suntem în 2023 – și sunt ferm convins că cu ajutorul Curții de Conturi aceleași persoane sunt plătite de 2-23 ori.

Nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind de fapt care este fenomenul întreg. Trebuie o abordare total diferită în ce plătește statul român și ce plătesc aparținătorii cum este sistemul din străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferență între cele două. Vorbim despre aparținători care-și permit să plătească sume importante și aparținători care nu-și permit. Vorbim despre persoane vârstnice și persoane cu dizabilități”, a mai spus premierul României.

Marcel Ciolacu: Tebuie să venim cu o Ordonanță de Urgență până în 31 august

„Marea problemă este în zona cu persoane cu dizabilități unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii. Abordarea <<toți suntem la fel>>, cum era pe timpul Comunismului, nu este abordarea crectă.

Trebuie să luăm ceva până în 31 august să venim cu o Ordonanță de Urgență să schimbăm sistemul de control și autorizare, dar legea propriu-zisă aș dori ca în această sesiune parlamentară să mergem în Parlament și în discuții cu dumneavoastră să o modificăm cu toții prin transparență”, a mai spus premierul României.

Premierul României: Este nevoie de legislativ

„Să punem colegilor parlamentari ce a reieșit din toate controalele efectuate. Nu vor fi de mâine, dar să închidem capitolul de abuz și pierderi de vieți omenești că despre asta vorbim. Vom vedea după anchetele făcute de DIICOT și de DNA și toată lumea vor fi analize și vor exista și acest efect se va demonstra că s-au pierdut și vieți omenești și știți și dumneavoastră acest lucru.

Este evident că statul este în alertă și vor fi mai puține cazuri și se uită toată lumea, pentru că au început să fie responsabili și de la nivel central și local. Cunoaștem instituțiile statului care dacă se relaxează încet încet se revine.

Aici trebuie legislativ și aici avem nevoie de ajutorul dumneavoastră să găsim împreună un mecanism de colaborare cu Ministerul Muncii și nu numai, cu autoritățile locale, toți cei care cheltuie bani pentru aceste persoane în care dumneavoastră să fiți implicați direct și să aveți acces la informație în mod direct. Aș porni cu acest registru urgent, să vedem cu cine îl… cu Ministerul Digitalizării. România nu are un registru cu aceste persoane, electronic”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: 3 inculpați au fost arestați preventiv în dosarul DIICOT privind condițiile inumane de la azilul din Mureș