Confidenţialitate

Marcel Boloș: Nu am cheltuit niciun ban din primele două tranșe din PNRR pentru că nu am avut operaționalizate structurile organizatorice | VIDEO

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 23 mai susținut de ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Principalele declarații ale lui Marcel Boloș:

 • Suntem în perioada în care pregătim temeinic cererea de plată numărul 1 pentru programul PNRR – 3 miliarde de euro. Pentru a o putea depune trebuie îndeplinite trei condiții: aranjamentele operaționale ale PNRR. A doua condiție: referitoare la sistemul de management și control – suntem în etapa de conciliere cu autoritatea de audit. A treia condiție este referitoare la jaloane și ținte care trebuie să fie încărcate în platforma oficială a Comisiei Europene pentru a putea depune oficial cerea de plată numărul 1.
 • Dacă în perioada de programare 2014 – 2022 am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1407 funcționari, acum bugetul este de 96 de miliarde de euro – de trei ori creștere a bugetului și am propus o creștere a numărului de personal implicat de 1943 de posturi – posturi cu care vom gestiona cei 96 de miliarde de euro.
 • Sunt 3 programe operaționale care sunt specifice politicii de coeziune pentru perioada 2021 – 2027: sănătate, tranziție justă și digitalizare.
 • Românua nu se poate dezvolta fără aceste investiții.

Întrebări și răspunsuri

Calendarul cu jaloanele din PNRR?

 • Mai avem doar cerințe care țin de concielere cu autoritatea de audit. Dacă vorbim despre jaloane, acelea sunt în întregime încheiate și azi au fost încărcate în platformă. Termenul este 31 mai, așa cum am promis suma este de 3 miliarde de euro și ne ținem de această promisiune.
 • Accesarea prefinanțării – sunt țări care s-au organizat mai bine din acest punct de vedere și pe măsură ce au intrat prefinanțările în cont au avut proiectele pregătite și au putut face și plăți.
 • Sunt 2 luni pe care Comisia le are la dispoziție în care mai poate solicita alte informații suplimentare cu privire la milestone-urile și țintele pe care le avem de îndeplinit. Deci este o perioadă de dialog continuu după ce ai jalonul îndeplinit, ei pot solicita aceste informații suplimentare – până la depunerea cererii de plată, cât și până la efectuarea plăților.

Cheltuirea primelor două tranșe de bani din PNRR

 • Da, dar nu am avut operaționalizate aceste structuri organizatorice necesare implementării PNRR-ului și acest demers se derulează în aceste zile. Accesul la acești bani este asigurat după regulile europene.

Voucherele pentru persoanele vulnerabile

 • Tranșa I se va derula prin distribuirea acestor vouchere pe o perioadă cuprinsă între luna iunie și iulie. Noi încercăm ca în iunie să fie distribuite marea majoritate a acestora și ce rămâne în prima jumătate a lunii iulie. Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, acest volum este imens. 
 • Eu nu știu ce a declarat directorul Poștei Române, eu știu realitatea. Eu știu că avem o convenție încheiată inclusiv cu Poșta Română și există un termen pe care trebuie să-l respecte. Nu este în coordonarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene Poșta Română, dar vă pot spune că avem această convenție semnată și un termen.
 • Tranșa 1 este cea mai deficilă, dar apoi tranșele se rezumă la a încărca cardurile cu bani.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Citește și: Președintele Consiliului Federal din Germania, la București: „Ieșirea din energiile fosile, singura soluție. Ar fi trebuit început acum 10 ani” | AUDIO