Confidenţialitate

MARAMUREȘ: Au fost arestați bărbații care răpeau persoane pentru a le folosi ca sclavi

Tribunalul Maramureș a emis, vineri, mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele a 5 bărbați din Bozânta Mică.

Acestia sunt acuzați că răpeau persoane din Gara CFR Baia Mare pe care îi transformau în sclavi în gospodăriile lor.

Dupa cateva ore de audieri cei cinci membri ai familiei din Maramureș care sunt suspectați că răpeau bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau și îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole, au fost arestați pentru 30 de zile.

În mandatul de arestare emis de Tribunalul Maramureş se arată că în perioada mai 2019 – mai 2020, membrii grupului infracţional, care făceau parte din aceeaşi familie, au dezvoltat o practică în a se deplasa pe raza gării CFR din Baia Mare, unde, profitând de starea de vădită de vulnerabilitate în care se aflau oamenii fara adăpost sau cu probleme psihice, îi răpea sau îi determina să presteze diverse munci în gospodăriile pe care le deţineau.

Foloseau falsul pretext că vor primi o remuneraţie rezonabilă.

După ce persoanele ajungeau în gospodării, nu erau plătite, nu erau hrănite corespunzător şi erau exploatate, prin folosirea de ameninţări şi folosind acte de violenţă fizică.

Mai mult erau forţate să muncească în afara unui cadru legal.

Toate aceste ameninţări şi acte de agresiune fizică au determinat o puternică stare de frică în rândul acestor oameni care au devenit sclavi, iar din cauza traumelor suferite, au executat ceea ce le spunea grupul infracţional.

Celor răpiți li se luau actele de identitate și telefoanele mobile, pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile, și erau sechestrați în anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces erau încuiate de către membrii grupării cu lacăte.

Reamintim că joi, în urma unor perchezitii a fost găsit sechestrat un bărbat care era încuiat într-o încăpere.