Confidenţialitate

MApN: Atenție la fake news! Nu se face mobilizarea rezerviștilor

Ministerul Apărării Naționale atrage atenția că, în spațiul public, revin speculațiile cu privire la așa-zise „pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor Armatei.

Este vorba despre un fake-news – se arată într-un comunicat al MApN. În realitate ar fi vorba doar de o procedură de rutină.

Potrivit Ministerului Apărării, informațiile apărute în spațiul online fac referire la așa-zise „pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor, cu scopul (ne)declarat ca aceștia să fie trimiși în războiul din Ucraina.

Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare.

Ministerul Apărării Naționale explică faptul că emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de lege și că nu are nici o legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României.

E vorba de actualizarea bazelor de date a rezerviștilor, o activitate pe care centrele militare o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege.

Prin urmare, atrage atenția MApN, cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Recomandarea este de a nu distribui astfel de informații cu potențial alarmist.

Foto: MApN