Confidenţialitate

Manuscris adnotat de Napoleon Bonaparte, scos la licitație | VIDEO

Un manuscris excepțional, dictat şi adnotat de împăratul Napoleon Bonaparte în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena şi care prezintă Bătălia de la Austerlitz din 1805, a fost scos la licitație, la Paris, pentru suma de 1 milion de euro, potrivit AFP.

Documentul are 74 de pagini, a fost dictat fidelului său prieten, generalul Henri-Gatien Bertrand, și este corectat de Napoleon, care tăia anumite cuvinte şi adăuga remarci cu un scris minuscul pe marginea textului.

În total, Napoleon I a făcut 11 adnotări. Manuscrisul este însoţit de un plan al bătăliei, desenat de împărat pe hârtie de calc.

Manuscrisul, care prezintă cea mai mare victorie militară din cariera lui, obţinută pe 2 decembrie 1805, în pofida inferiorităţii numerice a armatei sale, este expus la galeria “Arts et autographes” din Paris şi a fost scos la vânzare pentru suma de 1 milion de euro.

Manuscrisul a fost achiziţionat în anii 1970 de proprietarul galeriei “Arts et autographes”, Jean-Emmanuel Raux, expert în autografe originale, care l-a descoperit la o licitaţie organizată de moştenitorii generalului Henri-Gatien Bertrand în castelul lor din Chateauroux.

Foto: captura video YouTube Il Sole 24 ORE