Confidenţialitate

Manuale digitale românești pentru școala premierilor britanici

Eton College fost înființat acum 600 de ani. De-a lungul timpului, aici au învățat 17 prim miniștrii ai Marii Britanii, plus prinții Harry și William. Spre mândria noastră, o parte dintre profesorii din Colegiu folosesc manuale digitale făcute de români. Aceiași români au participat fără succes la licitația din 2014 organizată de Ministerul Educației din România. Peste câteva luni, au plecat în Anglia și au reușit să vândă mai multor instituții de învățământ soluțiile tehnice pe care le-au propus Ministerului Educației de la noi. În cadrul campaniei “Departe de țară, aproape acasă”, am stat de vorbă cu Paul Balogh, co-fondator Learnforward.

În România nu mai am nicio firmă și nici nu mai intenționez. După atâția ani de bussines în România și puțini în Marea Britanie, realmente simți că aici statul lucrează pentru tine.”

Paul Balogh produce manuale digitale și și-a relocat afacerea în Marea Britanie în 2015, după ce câștigat un concurs de idei de afaceri organizat de britanici. Dar înainte, a participat la licitațiile Organizată de Ministerul Educației.

Realmente, Ministerul a făcut tot ce a a putut ca nicio altă firmă în afară de cele două pe care le prefera să nu poată participa la licitație. S-au pus niște condiții din burtă, respectiv niște mega cifre de afaceri, pe care editurile din România nu le au. După multiple contestări, toate acceptate de instanță, le-au lăsat să participe, dar au câștigat tot acelea două. De exemplu, manualul Humanitas a fost depunctat masiv pentru că în el, apărea o poveste cu un zmeu cu dinții de oțel”. Expresia a fost considerată traumatizantă pentru copii și  manualul a fost descalificat.”

Prin urmare, Paul Balogh și-a mutat afacerea în Marea Britanie și la câteva luni după licitația cu cântec din România, a reușit să vândă aceleași soluții tehnice unor edituri britanice. La Eton College, de exemplu, se învață după manuale produse de Paul Balogh și colegii lui.

Acolo avem un manual de Religie. Dar nu este Religie în sensul prozelitismului religios care se întâmplă în manualele de la noi. Este Religie în sensul ridicării unor probleme care au un interes religios. De exemplu, un capitol este despre fake news. Aparent, nu are nicio legătura cu Divinitatea, dar are. Ca idee de sursă a adevărului și toate poveștile din jurul adevărului și dacă este sau nu important pentru noi.”

În același manual mai sunt capitole despre Teoria Big Bang-ului ori despre omul de știință Richard Dawkins, ateu convins.

Anii au trecut și Learnforward a câștigat contracte în mai multe țări europene. Chiar și în România, în parteneriat cu câteva edituri de la noi. Paul Balogh spune însă că manualele digitale nu asigură în mod automat modernizarea României. De exemplu, nu a aflat niciodată câți profesori  le folosec.

Noi am întrebat și lucruri mai simple. Cum ar fi, cam ce computere sunt prin școli, ca să știm pentru ce fel de ecrane optimizăm. Dar asta a fost prea complicat pentru Ministerul Educației, care nu ne-a dat un răspuns. Nu am avut vreodată un feedback, de genul <<a fost bine, nu a fost bine>>. Organizarea e șocant de proastă. Dacă rămâneam în România, acum eram în faliment.”