Mandat pentru prinderea și arestarea lui Puigdemont

Judecatoarea Carmen Lamela a emis ordinul de arestare, național și internațional, pentru fostul președinte al regiunii Catalonia si 4 dintre consilierii destituiți : Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig și Meritxell Serret.
Cei cinci lideri separatişti nu s-au prezentat la o audiere joi, când alţi nouă foşti membri ai Guvernului regional catalan au fost arestaţi preventiv.
Ei sunt acuzați rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice, în cazul declarării independenței Cataloniei.

Mandatul a fost cerut prin Procurorul General al Belgiei, și are caracter național și internațional pentru a se asigura că aceștia pot fi reținuți în orice țară.
Autoritățile spaniole l-au citat în repetate rânduri pe fostul președinte catalan să vină la audieri.
Însă Carles Puigdemont, fugit în Belgia, a cerut, ca și Antoni Comín și Maritxell Serret, să facă o declarație prin videoconferință, fără a oferi nicio informație despre locul în care se află.
”Prin urmare, Curtea este solicitată să dispună căutarea, capturarea și detenția în domeniul național și internațional „, se arată în scrisoarea procurorului Miguel Angel Carballo.

Având în vedere că Puigdemont și alți patru consilieri sunt în afara Spaniei, după emiterea mandatului european de arestare autoritățile belgiene vor fi responsabile de arestarea acestora și de punerea lor la dispoziția unui judecător belgian.
Apoi se va stabili dacă cei cinci foști membri ai guvernării vor sta în închisoare până cînd vor fi predați sau dacă rămân liberi până la rezoluție. Procesul poate dura cel mult două luni.
Avocatul consilierilor care se află în Belgia a mers la Curtea Națională în această dimineață și a cerut să fie prezent la audierea celorlalți inculpați, ănsă cererea i-a fost respinsă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS