Confidenţialitate

Mâncatul după trend

E bine sau e rău să mănânci după trend? Depinde! Există trenduri și trenduri, există motivații diferite pentru adoptarea unui trend sau a altuia, există multă ignoranță și există multă frică. Dacă unele trenduri sunt legate pur și simplu de gust, de experiment, de deschidere către nou și inedit, altee sunt legate strict de frică și anxietate, iar acestea din urmă mi se par foarte periculoase.

Anul acesta sunt la modă burgerii, să spunem, ceea ce nu-i grav, oamenii mănâncă burgeri până se satură, și inevitabil se satură. După un timp, oferta de burgeri din piață va stagna, pentru că, oricât de multă fantezie ar avea cel ce oferă, un burger e un burger, iar fanii pe viață și-n orice condiții sunt puțini. Vor rămâne în piață doar cei care au reușit să ajungă la inima consumatorului fie cu calitatea, fie cu ansamblul ofertei. În cel mai rău caz, unele dintre localuri vor da faliment, în cel mai bun, se vor converti către altceva și vor contribui la dezvoltarea gastronomiei aducând produse noi în piață.

La cealaltă extremă, trendurile alimentare în spatele cărora se află industrii întregi, mașinării uriașe de marketing și generații întregi de sclavi pe platații, la propriu, sunt trendurile care promit prelungirea vieții sau transformarea ei într-un paradis perpetuu, pe baza cosumului unor alimente.

S-a dovedit înclusiv complicitatea Organizației Mondiale a Sănătății ori a altor organisme internaționale ori naționale care au rol de influențator al opiniei publice, în adoptarea unor alimente cu titlul de super-aliment.

De la cerealele glazurate cu sirop de porumb la margarină, de la avocado la ananas, noni, cătină, ginseng, grâu încolțit, uleiul de măsline, cel de cânepă, cel de rapiță, miere, zahăr brun, zahăr din trestie, ulei din ficat de cod, omenirea a cunoscut în ultimele decenii serii întregi de așa-zis supra alimente vândute cu titlul de adjuvant pentru o viață mai bună, mai sănătoasă.

Dacă ne uităm puțin în spatele trendului, e ușor să vedem industria, aparatul de vânzări. Dacă ne uităm și mai în spate, vedem defrișarea pădurilor pentru a stabili o anume cultură, vedem populații dezrădăcinate și sărăcite până la limita extincției.

Întrebarea e dacă vrem să vedem cu adevărat sau ne mulțumim să mai turnăm niște lapte de caju peste semințele de chia la micul dejun. E bine sau e rău să mănânci după trend?