Confidenţialitate

Mănăstirea Suceviţa, o capodoperă a artei universale – GALERIE FOTO

Mănăstirea Suceviţa, înscrisă începând din anul  1993 pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO, este atestată documentar în anul 1582.

Situată în satul Suceviţa, la o distanţă de 18 kilometri de Rădăuţi, mănăstirea Suceviţa a fost zidită în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, pe cheltuiala familiei de boieri Movilă.

În timpul domniei lui Petru Şchiopul (1582-1591), familia boierilor Movilă atinge o situaţie economică şi politică prosperă, ceea ce a favorizat construirea unei mănăstiri de amploare.

Zidurile bisericii Învierea Domnului din cadrul complexului monastic sunt înalte de 8 metri şi groase de aproape 3 metri. Biserica are un plan triconic compus din altar, naos, camera mormintelor, pronaos şi pridvor.

Pictura, păstrată până azi în forma originală, a fost realizată de doi pictori moldoveni, Ioan Zugravul şi fratele său Sofronie.

Pictura murală interioară și exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.

Culorile folosite sunt strălucitoare, verde smarald, roşu sângeriu şi mai ales aurul care creează contraste puternice.

În mănăstire sunt înmormântaţi voievozii Ieremia şi Simion Movilă, dar şi ceilalţi membri ai familiei Movilă.

Alături de Suceviţa, mănăstirile Humor, Moldoviţa, Voroneţ, Arbore constituie adevărate capodopere ale artei universale.

*Vizitarea mănăstirii Suceviţa a fost realizată cu ocazia Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism, ediţia a III-a, cu sprijinul agenţiei de turism Hello Bucovina şi a Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism din România.

Foto: Lavinia Dragomir