Mânăstire din vremea lui Ştefan cel Mare, cu geamuri termopan. Stareţul, trimis în judecată

O mănăstire din vremea lui Ştefan cel Mare, din județul Vaslui, a fost modernizată cu muncitori amatori şi geamuri termopan. Staretul a fost trimis in judecata, dar magistratii vasluieni i-au dat un avertisment. Decizia nu este definitiva.

Stareţul Mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui a fost trimis în judecată după ce a angajat o echipă de meşteri să efectueze reparaţii la lăcaşul de cult, un monument istoric. Contructorii de ocazie nu aveau vreun aviz sau autorizaţie de la Ministerul Culturii.

A fost inlocuinta pardoseala din lemn cu marmura, iar ferestrele vechi de sute de ani, cu termopane.

Judecătorii au decis insă renunţarea la aplicarea unei pedepse inculpatului, aplicându-i acestuia un avertisment.

Ei sustin că stareţul nu a urmărit să distrugă clădirea, ci să o facă funcţională. Soluţia a fost, însă, contestată de către reprezenanţiei Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural, care este parte vătămată în acest caz.

Dosarul urmează a fi înaintat Curţii de Apel Iaşi, pentru judecarea căii de atac şi pronunţarea unei sentinţe definitive.

Documentele istorice atestă înfiintarea Mănăstirii Rafaila în timpul domniei lui Stefan cel Mare.

În urma victoriei de la Podul Înalt, marele Voievod a dăruit o mare întindere de pământ unui călugăr cu numele Rafail, care a ridicat o bisericuţă de lemn, punând astfel începutul noii mănăstiri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS