Managerul Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, urmărită penal pentru abuz în serviciu

Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop, este urmărită penal de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu pentru că a încheiat patru acte adiţionale la un contract de închiriere cu o firmă.

Monica Daniela Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a fost pusă sub acuzare pentru patru fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit procurorilor, Monica Pop a încheiat, în 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 şi 29 noiembrie 2012, cu încălcarea legislaţiei primare, patru acte adiţionale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior cu o societate comercială.

“Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la HG 1069/2002, exista obligaţia legală ca, începând cu anul 2003, închirierea spaţiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti să fie efectuată de către Administraţia Fondului Imobiliar al Unităţilor Sanitare Publice – Sector 1 şi ulterior de către Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 Bucureşti, iar sumele de bani încasate cu titlu de chirie să revină fie Primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului Bucureşti (proprietar)”, susţin procurorii.

Mai mult, spun anchetatorii, deşi Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spaţii pentru servicii medicale şi alte activităţi decât cele medicale, cum sunt cele de alimentaţie publică, chiria la Spitalul de Oftalmologie stabilită prin cele patru acte adiţionale a fost sub acel prag minim.

“Prin aceasta, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti şi/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 Bucureşti în valoare de aproximativ 24.478 euro şi, corelativ, a fost creat un folos de aceeaşi valoare societăţii comerciale care a închiriat spaţiul în incinta spitalului”, au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Monica Pop este acuzată şi de conflict de interese pentru că, în 28 noiembrie 2012, la şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Oftalmologie, a participat la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiţionale la contractul de închiriere, deşi în perioada 1 martie 2007 – 14 ianuarie 2011 a fost angajată la acea firmă cu contract de muncă cu normă parţială. Anchetatorii susţin că, fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condiţiile care definesc conflictul de interese.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă managerului Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, acuzaţiile din dosar şi faptul că are calitatea de suspect.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut verificări la Spitalul de Oftalmologie după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris, la începutul lunii iunie 2016, că Monica Pop a închiriat firmei Monona, care vinde mâncare, dar şi rame de ochelari, lentile şi cristaline pentru bolnavi, un spaţiu în spital şi a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS