Malaysia ia in calcul varianta unui atac terorist dupa disparitia avionului Boeing 777

Ministrul Transporturilor din această țară examinează această ipoteză după ce s-a descoperit că la îmbarcare s-ar fi folosit pașapoarte europene furate.

Între timp, căutările au fost reluate însă informațiile exacte despre locul prăbușirii lipsesc deocamdată.

Malaysia ia în calcul varianta unui atac terorist după dispariția avionului Boieng 777 – dispărut de aproape 2 zile deasupra Mării Chinei.

Oficialul malaysian declară că dispariția avionului este în acest moment inexplicabilă și sunt mari șanse ca aeronava să fi fost deturnată de teroriști.

Această ipoteză este întărită și de faptul că serviciile de securitate ale țării se interesează de doi pasageri care ar fi folosit pentru îmbarcare paşapoarte europene furate.

E vorba de un austriac și un italian care figurau pe lista pasagerilor, dar nu se aflau la bord.

Cetățeanul din Italia – un bărbat în vârstă de 37 de ani – a aflat din presă că numele său apare pe lista pasagerilor și l-a sunat imediat pe tatăl său asigurându-l că e bine și nu se află în avion.

Autoritățile din Italia au confirmat ulterior că acestuia i-a fost furat paşaportul în urmă cu câteva luni, în timp ce se afla în Malaysia.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un pasager austriac – după verificări, s-a constata că acesta se afla la momentul accidentului în Austria, iar pașaportul său fusese furat în 2012, în timpul unei călătorii către Thailanda.

Căutările celor 239 de persoane care se aflau la bordul avionului au fost reluate în această dimineață, însă sunt slabe șanse ca aceștia să mai fie în viață.

Spre coasta de sud a Vietnamului – unde se presupune că s-a prăbușit aeronava – se deplasează și un distrugător american, potrivit Pentagonului.

El transportă două elicoptere care pot fi echipate cu material de ajutor şi căutare.

De asemenea, un avion de supraveghere echipat cu radare şi material de cercetare este, de asemenea, pe cale să părăsească baza aeriană americană Okinawa din Japonia.

Avionul companiei Malaysia Airlines transporta 227 de pasageri din 14 țări – printre care patru francezi şi trei americani, dar şi 12 membri ai echipajului.

Plecase din Kuala Lumpur și urma să ajungă la Beijing, însă a pierdut contactul cu turnul de control undeva între estul Malaysiei şi sudul Vietnamului, fără să fi transmis un semnal de ajutor.