Malala Yousafzai si Kailash Satyarthi, laureatii premiului Nobel pentru Pace

Cei doi militează pentru drepturile omului.

Militanții pentru drepturile omului Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pe 2014.

La doar 17 ani, tânăra pakistaneză care a luptat pentru dreptul la educație și nedriscriminarea femeii – a devenit cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru Pace.

Dacă adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebră în întreaga lume deja – a fost și anul trecut în cărți pentru un Nobel pentru Pace, despre indian se știu puține lucruri.

‘Kailash Satyarthi a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor‘, a precizat Comitetul de la Oslo, care acordă premiul Nobelul pentru Pace.

În ceea ce o privește pe Malala Yousafzai, adolescenta este cunoscută pentru activitatea și spiritul militant privind probleme ale educației și ale societății islamice în general, în special discriminarea femeii.

Aceste probleme au fost dezvăluite într-un blog pe care l-a scris către BBC în 2009. În anul următor, cotidianul ‘The New York Times’ realizează un documentar cu acest subiect, în care Malala Yousafzai este protagonistă. Publicația ‘Time’ o situează printre primii 100 oameni ai lumii.

‘Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu să fie exploataţi financiar’, a afirmat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.