Confidenţialitate

Majorările salariale, dezbătute în Camera Deputaților. PNL nu participă la ședință

Deputaţii  dezbat Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în domeniul sănătăţii şi al educaţiei. După dezbateri, proiectul va fi supus votului.

Camera Deputaților este for decizional.

Parlamentarii PNL, care nu sunt de acord cu aceste majorări, nu participă la ședința de plen.

La ședință este prezent și ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Acesta le-a cerut parlamentarilor să respingă majorările, pe motiv că nu sunt bani la buget.

În sală sunt în jur de 150 de parlamentari.

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţea trecută, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%.

 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru le-a cerut parlamentarilor să “nu păcălească oamenii” în pragul alegerilor şi să înţeleagă că majorări făcute fără analize clare pot duce la afectarea tuturor categoriilor de bugetari.

Dragoş Pîslaru a spus că legea discriminează şi nici nu îşi face efectul acolo unde ar conta cel mai mult, dând ca exemplu creşterea salarială pentru personalul de conducere din educaţie, în timp ce problema reală este a profesorilor din mediul rural, care sunt plătiţi insuficient.

“Dacă intrăm prin această abordare de OUG ce scoate în evidenţă nişte sectoare, faţă de alte sectoare, ajungem imediat la o problemă de echitate. (…) Dacă vom insista pe două sectoare, uitând celelalte sectoare în urmă, vom lua nişte resurse, care ştiţi ca estimare că e vorba de 4,85 mld. de lei, de la o mărire potenţială pe care am putea-o aplica şi altor sectoare. Prin urmare, cei din administraţia publică locală vor fi condamnaţi să stea pe loc o perioadă de timp, dacă din 14 miliarde de lei vom lua acum 4,85”, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul a reluat apelul făcut în Comisiile din Camera Deputaţilor, când a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru Muncă, Adrian Solomon (PSD), de ce se respinge acest proiect, având în vedere că nu sunt banii lui personali: “Pentru că sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem această iluzie care în prag de alegeri este ilegal să o aplicăm”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul le-a mai cerut parlamentarilor să “nu păcălească oamenii în ţară”, să-şi “păstreze demnitatea funcţiei” şi să înţeleagă că singurul mod de a aplica astfel de creşteri salariale este doar după calcule şi analize de sustenabilitate.