Confidenţialitate

Majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor din acest an, reintroduse în lege

Majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor profesorilor din acest an au fost reintroduse în lege de către parlamentarii din comisiile de specialitate. Pentru a intra în vigoare mai e nevoie de vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului care ar putea avea loc zilele următoare.

Mai exact, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, la propunerea PSD, articolul din ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Deși parlamentarii PNL și USR s-au opus, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi ”pentru”.

De asemenea, tot în comisiile de buget-finanțe a fost aprobată și creșterea, începând cu acest an, a salariilor profesorilor, deși guvernul amânase majorarea lor pentru 1 septembrie 2021.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, prin care se majorează cu un miliard și jumătate de lei sumele repartizate primăriilor.

Printr-un alt amendament, comisiile au alocat suplimentar 5,6 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Nu în ultimul rând, parlamentarii au alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, sumă destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.