Mâine ar urma să ajungă în țară încă 150 000 de doze de vaccin antiCovid

România va primi luna aceasta 600 000 de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNtech.

Mâine ar urma să ajungă în țară încă 150 000 de doze, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

 Au venit precizări și în cazul medicilor care nu au reușit să se programeze pe platforma de vaccinare. Coordonatorul capaniei spune că a cerut  DSP-urilor să informeze toți furnizorii de servicii medicale și sociale să înceapă înscrierea personalului.

Vaccinul nu trebuie făcut dacă persoane este infectată cu noul coronavirus sau dacă nu a trecut cel puțîn o lună de la infectare, a subliniat medicul Valeriu Gheorghiță.

A două etapă a vaccinării, destinată persoanelor vârstnice și cu boli cronice, va începe după 15 ianuarie cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare.

În etapa a două de vaccinare, ”vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, anunță Valeriu Gheorghiță.

Cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie,  momentul fiind influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare.

În etapa a două și a treia, în țară vor funcționa 1.000 de centre de vaccinare, iar capacitatea va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS