Confidenţialitate

Maimuțe de la grădina zoologică din San Diego, primele primate vaccinate experimental anti-COVID-19

Patru urangutani şi cinci bonobo au fost vaccinaţi până acum la grădina zoologică din San Diego. Urmează alţi trei bonobo şi o gorilă în curând.

Decizia a fost luată după ce la mijlocul lunii ianuarie 8 gorile din Parcul Safari au dezvoltat COVID-19 după ce au intrat în contact cu un îngrijitor care avea coronavirus, chiar dacă angajatul era asimptomatic şi purta echipament de protecţie.

Urangutanii şi bonobo, împreună cu cimpanzeii, sunt speciile cele mai apropiate de oameni.

Vaccinul nu e același ca pentru oameni. Nadine Lamberski, oficial al San Diego Zoo Wildlife Alliance spune că a apelat la o companie pentru sănătatea animalelor care a făcut în trecut parte din Pfizer produce un vaccin pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva coronavirusului.

Compania testează vaccinul pe nurci, pisici şi câini, și avea circa 27 de doze de rezervă, neautorizate pentru utilizare la oameni, aşa încât grădina zoologică a decis să le folosească pe maimuţe.

Personalul grădinii zoologice din San Diego a inoculat maimuţele între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie cu două doze de vaccin Zoetis, la trei săptămâni distanţă.