Confidenţialitate

Maia Sandu: Republica Moldova cere ajutorul României pentru a găsi miliardul de dolari furat din băncile sale | AUDIO

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM. Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova. De-a lungul celor aproximativ 12 luni, președinta Republicii Moldova a reușit să construiască o majoritate parlamentară constituită din „oameni onești”. Mai mult, în contextul reformei Justiției, Republica Moldova cere ajutorul României pentru a identifica banii – un miliard de dolari – furați din băncile sale în urmă cu șapte ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maia Sandu mai spune că „Mi-aș fi dorit să avansăm mai repede pe reforma Justiției, dar este o reformă complicată. Avem nevoie și de sprijinul comunității internaționale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Refacerea reformei Justiției, o provocare majoră în Republica Moldova în mandatul Maiei Sandu

Refacerea reformei Justiției este o provocare majoră, spune Maia Sandu, care mai afirmă că „Este rușinos ca după 7 ani de la furtul miliardului, niciun om să nu fie sancționat”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Procurorii au început să lucreze, după mulți ani în care au fost împiedicați să investigheze lucrurile, dar și această fraudă și altele de proporții sunt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, și aici e nevoie de sprijinul mai multor țări, de sprijinul unor organizații internaționale pentru ca banii care au fost scoși din Republica Moldova să fie identificați și aduși acasă împreună cu autorii acestor fraude, care au părăsit Republica Moldova și au făcut cerere de azil în diferite țări ale lumii”, a spus Maia Sandu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Plahotniuc este în Turcia, iar procesul de extrădare este complicat, dar instituțiile Republicii Moldova au început să facă demersuri credibile pentru ca autorii fraudelor să fie aduși în fața justiției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republica Moldova cere ajutor României în procesul de reformare a Justiției

„Știu că există cereri din partea instituțiilor noastre de Drept către autoritățile dumneavoastră pentru a constitui comisii comune așa încât să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre bani, despre conturile în care se țin banii care au fost furați; și din sistemul bancar, dar nu doar. Și da, credem că dacă aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, atunci lucrurile se vor întâmpla mai repede”, a spus Maia Sandu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Justiția din Republica Moldova, supusă unei analize derulată de experții internaționali

„În instituțiile noastre încă mai sunt multe persoane care lucrează pentru grupări corupte și aceasta este o realitate. Spuneam că avem o oportunitate politică extraordinară să facem ordine, dar este un proces care durează.

Dacă vorbim despre Justiție, Guvernul a anunțat acest exercițiu pe care vrea să-l înceapă la începutul anului viitor, despre o evaluare externe extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Exercițiu care urmează să se facă cu participarea experților internaționali, pentru a oferi mai multă credibilitate. Doar atunci când vom petrece acest exercițiu, vom avea siguranța că în procuratură sau în instituțiile judecătorești nu mai sunt oameni care își vând deciziile unei grupări corupte”, a explicat Maia Sandu la Europa FM.

Cele mai importante criterii ale evaluării Justiției din Republica Moldova

Este vizată atât partea de intergitate, cât și partea profesională.

Primul aspect este foarte important, fiecare dintre ei urmează să dovedească proveniența legală a averilor și aici Guvernul și Parlamentul deja au făcut modificări la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate care să permită evaluarea averilor membrilor familiei și rudelor persoanelor cercetate.

Al doilea criteriu va ține de evaluarea calității deciziilor date, pentru că avem exemple de decizii foarte ciudate și foarte multe asemenea exemeple, care sunt o dovadă a controlului din partea unor grupări, control care a fost păstrat sau impus de-a lungul anilor și care a condus la decizii ilegale care au prejudiciat enorm Statul sau cetățenii”, a explicat Maia Sandu la Europa FM.

Maia Sandu: Unii oameni corupți au început să plece deja din sistem în urma exercițiului de evaluare externă anunțat de Guvern

„Este mai complicat să promovăm această lege pentru că încercăm să învățăm din experiența altor țări, așa încât să nu ajungem cu procese în Instanța de Judecată și cu anularea deciziilor acestei comisii de evaluare externă extraordinară. Acești oameni vor pleca din sistem, unii dintre ei deja au început să plece, depun cereri de demisie – acesta este un semn că înțeleg cât este de serios acest Guvern atunci când vorbește despre acest exercițiu”, a mai spus Maia Sandu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maia Sandu, despre încercările de destabilizare

Președinta Republicii Moldova a explicat că au existat încercări de destabilizare de-a lungul celor 12 luni.

Acest an a fost destul de complicat pentru cei care au încercat să se mențină la putere în pofida ilegalităților și abuzurilor pe care le-au comis. Vreau să vă amintesc că am scăpat de un Parlament în care mulți deputați au schimbat trei-patru partide chiar pe mandatul de doi ani al Parlamentului precedent și au făcut acest lucru nu pentru că și-au schimbat ideologia, dar pentru că au fost plătiți pentru asta și au primit bani foarte mulți. A fost o luptă destul de complicată. Datorită cetățenilor am reușit să curățăm o parte clasei politice, dar așa cum spuneam, escrocii care au plecat din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din vară, și care probabil au fost surprinși de rezultatul alegerilor, acum au avut timp să-și revadă strategiile și ne așteptăm să lovească din nou”, a spus Maia Sandu la Auropa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

24 decembrie 2020 a fost ziua în care Republica Moldova a avut un nou început, un început care poartă numele Maia Sandu. Miza mandatului Maiei Sandu este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar acest lucru este „indiscutabil”, spune ea la Europa FM.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Autor: Carmen Zanfir

Citește și: Maia Sandu: Este rușinos că în 30 de ani am rămas dependenți de decizia Regimului de la Tiraspol | AUDIO

Puteți urmări toată emisiunea „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Maia Sandu aici