Confidenţialitate

Maia Sandu: Este rușinos că în 30 de ani Republica Moldova nu s-a conectat energetic cu România | AUDIO

Republica Moldova a cerut ajutorul autorităților române în vederea recuperării banilor furați din sistemul bancar de peste Prut, un miliard de dolari. În plus, președinta Republicii Moldova a spus că ar vrea ca situația energetică a Republicii Moldova să se îmbunătățească, măcar în patru ani, inclusiv cu ajutorul României.

Într-un interviu acordat Europa FM, Maia Sandu a declarat, la emisiunea Piața Victoriei, că mai mulți oligarhi presupus implicați în cel mai mare furt din istoria țării vecine sunt urmăriți, se află în Turcia sau Israel, iar acum se încearcă aducerea lor în fața Justiției de la Chișinău.

Maia Sandu: Republica Moldova cere ajutor României în procesul de reformare a Justiției

„Știu că există cereri din partea instituțiilor noastre de Drept către autoritățile dumneavoastră pentru a constitui comisii comune așa încât să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre bani, despre conturile în care se țin banii care au fost furați; și din sistemul bancar, dar nu doar. Și da, credem că dacă aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, atunci lucrurile se vor întâmpla mai repede”, a spus Maia Sandu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru reformarea Justiției, magistrații de peste Prut vor fi obligați să-și justifice averile

În același interviu acordat postului nostru, președinta proeuropeană a Republicii Moldova a explicat că pentru reformarea Justiției, magistrații de peste Prut vor fi obligați să-și justifice averile.

Va fi realizată și o evaluare internațională, a explicat Maia Sandu: „Fiecare dintre ei urmează să dovedească proveniența legală a averilor și aici Guvernul și Parlamentul deja au făcut modificări la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate care să permită evaluarea averilor membrilor familiei și rudelor persoanelor cercetate. Al doilea criteriu va ține de evaluarea calității deciziilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maia Sandu: Este rușinos că în 30 de ani nu s-au construit niște stații de interconectare cu România, de curent electric

Președinta Republicii Moldova a povestit că una dintre cele mai grele probleme a țării sale este depedența de gazele rusești. Recent, Chișinăul a semnat cu Gazprom un nou acord de livrare de gaze, dar Maia Sandu spune că ar vrea ca măcar în 4 ani, situația energetică a Republicii Moldova să se îmbunătățească, inclusiv cu ajutorul României.

„Această criză ne-a reamintit cât de important este să muncim pentru asigurarea securității energetice a țării. Este rușinos că în 30 de ani nu s-au construit niște stații de interconectare cu România, de curent electric; este rușinos că în 30 de ani am rămas dependenți de decizia Regimului de la Tiraspol în raport cu câtă energe electrică cumpărăm de acolo și la ce prețuri”, a explicat Maia Sandu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Maia Sandu: Republica Moldova cere ajutorul României pentru a găsi miliardul de dolari furat din băncile sale | AUDIO

Puteți urmări toată emisiunea „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Maia Sandu aici