Confidenţialitate

Mai putem găsi proiecte comune? Paul Olteanu: Noi n-avem încredere nici măcar în oamenii în care ar trebui să avem încredere | VIDEO

Paul Olteanu, trainer în comunicare și neuroștiință, a explicat la Europa FM de ce noi, ca popor, nu avem proiecte comune. Pornind de la lipsa de încredere în aproape oricine și până la lipsa motivației, toate explică de ce nu mai avem țeluri comune.

Dintre toate, lipsa de încredere în cei din jurul nostru este cel mai mare obstacol în găsire unor proiecte comune. Mai mult, suntem sceptici și în ceea ce-i privește fix pe oamenii în care ar trebui să ne bazăm, spune Paul Olteanu:

„43% dintre noi n-avem încredere în nimeni, cu excepția famiiei și a cercului apropiat de prieteni și asta ridică niște probleme foarte practice pentru că, în evoluție, pentru orice specie, colaborarea e avantaj competitiv. În momentul în care într-o țară, într-un popor, vedem că noi n-avem încredere nici măcar în oamenii în care ar trebui să avem încredere, în medici, în poliție, în oamenii care sunt acolo să ne ajute, asta ridică probleme practice, nu e doar așa, o chestie filosofică.”

Problema este una generală și este accentuată de faptul că nici nu suntem capabili să recunoaștem meritele celor din jur, atrage atenția trainerul în comunicare și neuroștiință:

„Nu e o problemă localizată, e o problemă peste tot, nu e restrânsă la autostrăzi, la spitale, la educație, e oriunde. Faptul că nu putem să celebrăm performanță individuală fără să simțim că e un atac la propria noastră performanță.”

Inclusiv comparațiile zilnice pe care le facem între noi și cei din jur pot fi dăunătoare, dacă nu sunt făcute pentru a ne aduce un plus de valoare:

„Dacă mă compar ca să-mi iau repere e foarte valoros, să-mi dau seama în ce piață sunt, dacă mă compar ca să mă reglez emoțional, acolo începe să fie toxică.”

În schimb, în momentul în care auzim lucruri de bine despre noi suntem motivați să mergem mai departe, explică Paul Olteanu la Europa FM:

„Când auzim lucruri de bine despre performanța noastră, fie că au fost tentative, fie că au fost reușite într-o mare de eșec, când auzi și de bine, nu doar de bine, se eliberează dopamină, se activează rețeaua de recompensă care îți dă motivația să mergi mai departe.”

Citește și: Mind Architect: “Cea mai mare problemă a României este individualismul”