MAI propune pedeapsa cu închisoare pentru ultraj și închisoare pe viață pentru uciderea unui polițist

Ministerul de Interne propune înăsprirea pedepselor pentru cei care îi insultă, îi amenință sau îi lovesc pe polițiști.

Faptele de ultraj vor fi pedepsite cu închisoarea și nu cu amendă ca în prezent, iar cel care ucide un polițist riscă să fie încarcerat pe viață – așa prevede un proiect al MAI de modificare a Codului Penal.

Proiectul a fost inițiat de Ministerul de Interne, după ce luna trecută, un polițist de 38 de ani a fost înjunghiat mortal, într-o gară din Suceava. De altfel, faptele de ultraj îndreptate împotriva polițiștilor au devenit tot mai dese. Numărul cazurilor de acest fel a crescut cu 7 la sută, în primele 6 luni ale anului.

Așa că ministerul de Interne i-a transmis ministrului justiției, Tudorel Toader un proiect de modificare a codului penal, astfel încât ultrajul comis împotriva unui polițist, jandarm  sau militar să nu mai fie pedepsit cu amendă ci cu închisoare. Vor sta după gratii și cei găsiți vinovați de ultraj judiciar, adică persoanele care îi amenință pe judecători și procurori cu scopul de a intimida sau de a se răzbuna.

Dacă în prezent o persoană care ucide un polițist riscă între 15 și 30 de ani de detenție, pe viitor ar putea primi închisoare pe viață.

Și cei găsiți vinovați de tulburarea liniștii publice riscă să facă închisoare. Proiectul prevede pedepse între un an și 5 ani de închisoare, față de amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani, cum este în prezent.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS