MAI: Proiect privind relocarea a 40 de refugiaţi sirieni în România

România ar putea primi anul viitor 40 de refugiaţi sirieni, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul vine în completarea Hotărârii Guvernului privind relocarea refugiaţilor în România şi are ca scop stabilirea cotei de relocare corespunzătoare anului 2018.

Potrivit proiectului, cota pentru anul 2018 a fost stabilită în cadrul şedinţei din 11 august a Comitetului pentru relocarea refugiaţilor în România, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerul Afacerilor Interne.

„Propunerea are în vedere priorităţile de relocare ale Uniunii Europene, liniile de politică externă ale României în domeniu şi necesităţile internaţionale de relocare a refugiaţilor stabilite de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR)”, explică reprezentanţii ministerului.

ICNUR apreciază că în 2018 relocarea la nivel mondial ar putea să se apropie de 1,2 milioane de persoane.

De asemenea, refugiaţii sirieni reprezintă, pentru al doilea an consecutiv, 40% din nevoile globale de relocare, urmaţi de refugiaţii din Republica Democratică Congo – 12% şi Republica Centrafricană – 8%.

Proiectul de hotărâre a fost pus în dezbatere publică vineri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS