MAI prezintă într-un clip cum se vor desfășura alegerile parlamentare din 11 decembrie

Ministerul de Interne prezintă într-un clip video cum se vor desfășura alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie.

Angajații ministerului le arată alegătorilor în tutorial ce vor găsi aceștia în secții, cine îi va întâmpina și cum se va înregistra video numărarea voturilor, sigilarea ștampilelor și alte măsuri care sunt luate pentru a evita fraudele electorale.

 

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a declarat joi că acest clip video este important pentru că explică ce anume se va întâmpla şi la ce să se aştepte alegătorul când intră în secţia de vot.

“Considerăm că acest clip este importat pentru alegător, pentru oricine care vrea să aibă o înţelegere cât mai clară asupra modului în care se vor desfăşura alegerile duminică, asupra a aceea ce alegătorii vor descoperi în momentul în care se prezintă în secţiile de vot, asupra modului în care vor funcţiona măsurile privind supravegherea video în timpul numărării voturilor şi toate celelalte măsuri noi, în mare parte menite să combată potenţiale fraude electorală, pe care le-am adoptat împreună cu colegii de la STS”, a spus Dragoș Tudorache.

Doi angajați ai MAI explică în clip cum se va desfășura procesul electoral.

”Fiecare secție de vot din țară și din străinătate este dotată cu o tabletă unică și identificată cu secția de vot respectivă. Tableta este operată de un expert, o persoană independentă de biroul secției de votare și de competitorul electoral. Dumneavoastră îi veți înâmna documentul de identitate pe care vi-l va scana, prin această scanare fiind eliminată posibilitatea votului multiplu (…) Prin scanarea CNP-ului putem să știm dacă ați mai votat la orice altă secție din țară sau din străinătate”, se arată în tutorial.

”După verificarea documentului de identitate veți primi două buletine de vot: unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților și o ștampilă cu mențiunea votat, urmând ca dvs. să vă exercitați dreptul de a alege”.

”După ora 21, când secția de votare se închide pentru public, intervine o nouă măsură pentru a asigura corectitudinea acestor alegeri: supravegherea video a tuturor procedurilor luate de la închiderea votării, până la părăsirea secției de către membrii biroului electoral al secției de votare”, se mai arată în clipul video.

Totodată, după închiderea urnelor, toate ștampilele de vot vor fi sigilate într-un plic transparent înainte de deschiderea urnelor și scoaterea buletinelor de vot. Acest moment va fi înregistrat video de tabletă.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u4Jy6QvklT8

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS