Confidenţialitate

Mai mulți români, forțați să muncească în Anglia în fiecare zi câte 16 ore, fără libere și fără bani. Grupul infracțional, destructurat de DIICOT

DIICOT a destructurat la Iași un grup infracțional organizat care ducea diverse persoane în Marea Britanie, pentru a fi exploatate prin muncă. Este vorba de 12 români care au fost forțați să muncească în Marea Britanie timp de 4 ani până la 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână, fără să primească nici un ban.

Grupul infracțional organizat funcționa din ianuarie 2018, în orașul Târgu Frumos, județul Iași. 12 persoane, bărbaţi și femei, cu o situaţie familială şi materială precară, au fost recrutate.

Modelul e cunoscut: li se promiteau locuri de muncă în străinătate. În Marea Britanie, li se luau documentele, erau cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată sau primind sume modice de bani.

Însă, cardurile bancare emise pentru încasarea salariilor erau reținute de membrii grupului infracțional, iar victimele erau silite, prin agresiune, să muncească în continuare.

Astfel, membrii grupării, 14 persoane, au obținut sume importante de bani care erau transferate în România și investite, prin interpuși, în case sau mașini de lux.

În urma perchezițiilor făcute la Iași au fost descoperite și ridicate următoarele sume: 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux și 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație.