Mai mulți părinți și elevi au protestat la Ministerul Educației, după proba de la matematică

Mai mulți părinți și elevi au protestat joi dimineață în fața Ministerului Educației după subiectul controversat de la proba de matematică, din cadrul Evaluării Naționale.

E vorba de exercițiul 6, subiectul I, despre care elevii spun că nu a fost clar și din această cauză s-au încurcat.

 

Părinții și elevii au cerut ca elevii să nu fie depunctați, tocmai din cauza neclarității subiectului.

În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

Elevii, dar și unii profesori susțin că subiectul a fost interpretabil.

Prăinții și elevii au depus o petiție cu peste 20.000 de semnături la Consiliul Național de Evaluare și Examinare în care solicită validarea răspunsului 8 pe lângă răspunsul 3 din barem.

Ministerul Educației susține însă că subiectul a fost complet și clar enunțat. „Nu are  ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect”.

„Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015”, mai precizează Ministerul Educației.

Ministerul mai anunță că „itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor)”.

 

Rezultatele de la Evaluarea Naţională se vor afişa vineri, 1 iulie, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS