Confidenţialitate

Mai mulți deputați cred că programul ”Cornul și Laptele” a devenit inutil. Raluca Turcan: Trebuie să facem un pas înainte

Mai mulți deputați cer Ministerul Educației să regândească programul prin care elevii primesc anumite produse gratuite la școală.

În prezent, aceștia beneficiază de corn și lapte grație programului cu acealași nume, însă acesta se dovedește a fi din ce în ce mai ineficient, crede deputata PNL Raluca Turcan.

Declarațiile sale vin în contextul în care programul a fost suspendat în mai multe județe zilele trecute: Brașov, Galați și Cluj.

Copiii din aceste județe au fost discriminați pentru că nu au primit aceeași masă ca ceilalți,  crede Raluca Turcan.

”Am avut nenumărate discuții la Ministerul Educației Naționale. Eu cred că peste tot se conștientizează că acest program ”Cornul și Laptele” nu mai servește scopului, nu mai este benefic. Însă lipsește curajul, lipsește inițiativa. Gândiți-vă că deja în cinci județe copiii sunt discriminați, copiii nu mai beneficiază de alimentație în școală. Ce ar trebui să se mai întâmple ca să ajungem la concluzia că trebuie să facem un pas înainte”, a spus Raluca Turcan.

Deputata PNL a amintit de un proiect de lege care îi aparține și care așteaptă votul final în Camera Deputaților:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Proiectul pe care eu l-am depus prevede o diversificare a alimentației în școală, nu o masă caldă – pentru că nu în toate locurile există posibilitatea concretă să se ofere copiilor o masă în școală.  De asemenea, furnizarea acestor produse ar urma să se realizeze de către Primării. Acești, deci membrii Consiliilor de Administrație, pot să decidă  de ce anume ar avea nevoie copiii pentru alimentație în școala respectivă”, a spus Raluca Turcan, la Europa FM.

 

 

Cornul și Laptele, suspendat în mai multe județe

Așa cum spuneam, programul ”Laptele și Cornul” a fost suspendat în mai multe județe.

În Brașov, spre exemplu, niciun elev nu a mai primit aceste produse la școală, după ce vineri 28 de copii au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecție alimentară.

Elevii au primit luni și marți mere.

În Cluj, pe de altă parte, marți a fost reluată furnizare de corn și lapte – după ce firma care se ocupă cu acest lucru a fabricat alte loturi.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației spune că situația este monitorizată de la București.

Însă deciziile se iau numai în teritoriu, ne-a declarat Mirabela Amarandei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Deciziile sunt luate punctual de Consiliile Județene în dialog cu Inspectoratele Școlare Județene și se iau în funcție de gravitatea situației, modalitatea în care decizia poate să afecteze sau nu starea de sănătate a copiilor. Pe de altă parte, din câte am dialogat cu Inspectoratele Școlare Județene, aceste analize ale probelor se fac de către Direcțiile Sanitar Veterinare și ele, iarăși, sunt un pion important în tot acest lanț al deciziilor”, a spus Mirabela Amarandei.