Mai mulți beneficiari vulnerabili dintr-un centru al Primăriei Capitalei, amenințati cu evacuarea

Mai mulți locatari vulnerabili  ai Centrului social Sfântul Ioan din București au fost scoși ieri în stradă, în plină caniculă, în vederea evacuării.

La apariția unor camere de filmat, operațiunea a încetat, după cum a povestit la Europa FM un martor, Mădălina Roșca.

Inițial, nimeni din Direcția de Asistență Socială a Primăriei Generale, instituție de care aparține Centrul Sfântul Ioan, nu a explicat incidentul.

În Centrul social  Sfântul Ioan locuiesc aproximativ 150 de persoane cu deficiențe fizice și psihice, dar și oameni care fie nu au casă, fie au statutul de persoane protejate.

Mădălina Roșca spune că sâmbătă dimineață a aflat de incident și s-a dus la centrul social:

“Erau  scene de groază. Am văzut oameni de toate felurile, unii foarte, foarte bolnavi, cu un picior, două picioare amputate.(..) Cu mascați, au fost somați să iasă din centru”.

(Foto: Paul Arne Wagner)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Martorul la incidentul de la centrul Sfantul Ioan spune că tentativa de evacuare a fost gestionată de angajații unei firme private de pază, unii dintre ei folosind forța.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactat de Europa FM, un angajat al centrului a precizat, sub protecția anonimatului, că a fost o confuzie care nu se va repeta.

Iar Alin Arsu, consilier  general al Capitalei din partea USR, de meserie asistent social, spune că a primit aceleași explicații din partea conducerii Direcției Generale de Asistență Socială a Capitalei.

Mutarea unor beneficiari ar fi necesară pentru că urmează ca centrul să fie renovat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele luni, mai mulți locatari ai unor cămine sociale din București, de stat, au fost obligați să se mute din cauza majorării tarifelor impuse de primării.

Primăria generală și primăriile au alocat în acest an pentru asistență socială peste un miliard de lei.

Într-o postare pe Facebook,   directorul Direcției Generale de Asistență Socială București, Cosmina Simean, a făcut următoarea precizare:

“A fost o eroare de comunicare din partea conducerii centrului, care nu si-a adecvat suficient mesajul la beneficiarii serviciilor sociale si o proasta alegere a momentului.

Pe de o parte, era vorba de mutarea unui numar de 30 beneficiari de la un etaj la altul pentru igienizare, si pe de alta parte era vorba despre sistarea serviciilor sociale pentru un numar de 18 beneficiari care au refuzat un loc de munca sau care pot fi primiti la adaposturile de sector.

Ca nu trebuia sa se faca sistarea cand sunt 50 de grade afara, asta a fost, intr-adevar o eroare.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS