Confidenţialitate

Numeroase țări, interesate de vaccinul românesc anti-COVID. Testele înaintează greu | AUDIO

China, India, Marea Britanie, dar și țări din America de Sud, precum Ecuador și Columbia, s-au arătat interesate de vaccinul românesc anti-Covid-19.

Unele dintre ele au solicitat Centrului de Cercetare OncoGen din Timișoara să fie puse pe lista de așteptare, astfel încât să poată primi vaccinul când va fi gata, a spus, la Europa FM, directorul acestei instituții, Virgil Păunescu.

Din păcate, testarea acestui vaccin înaintează destul de greu și încă nu s-a trecut la studiul pe oameni.

“Ne-a contactat pentru a colabora Ambasada Angliei. Suntem într-o relație de schimburi de informații. Din păcate, din nou intervine competiția. Săptămâna trecută a fost ambasadorul Indiei la Institutul OncoGen, India fiind cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Ecuadorul, Columbia sunt țări din America de Sud care ne roagă să le punem pe lista de așteptare”, a declarat, pentru Europa FM, Virgil Păunescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Finanțarea insuficientă, dar și neîncrederea pe care autoritățile și chiar populația o acordă acestui vaccin au întârziat trecerea la faza de testare pe oameni, mai spune directorul Centrului OncoGen, Virgil Păunescu. În prezent, încă se fac teste în laborator, va urma testarea pe șoareci de laborator, apoi pe un grup mic de persoane.

“Singurii care par să fi înțeles ce facem și ce vrem să facem sunt specialiștii în microbiologie și vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Noi am primit 700 de mii de euro pe un proiect de cercetare de la Ministerul Fondurilor Europene, dar depășirea fazei 1 de studii clinice necesită cam două milioane”, a adaugat Virgil Păunescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cercetările avansează greu și pentru că acest vaccin are la bază o tehnologie nouă, care mizează nu pe producerea de anticorpi, ci pe imunitate celulară, iar aceasta este mai greu de dovedit.

Virgil Păunescu nu a putut estima când va fi gata acest vaccin. El va fi produs la Institutul Cantacuzino și va fi sub forma de spray intranazal.