Confidenţialitate


Mai multe ONG solicită retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente


Mai multe ONG solicită  retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente

Printr-o scrisoare deschisă, trimisă de Expert Forum (EFOR) și redacției Europa FM, mai multe organizații neguvernamentale solicită retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente.

Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente a domnului Mircea Drăghici, după vacantarea postului în urma demisiei președintelui Daniel Barbu.

”Numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției.

Considerăm că AEP a realizat pași semnificativi în transparentizarea procesului electoral, inclusiv prin introducerea sistemului SIMPV, dar și prin măsuri care au legătură cu finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Pentru ca acest progres să continue, la conducerea instituției trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice și care să poată susține în continuare procesul de transparentizare a modului în care se realizează finanțarea partidelor politice.

Acest fapt este și mai important dacă luăm în calcul majorările semnificative ale cuantumului subvențiilor către partidele politice. Reamintim că o lege inițiată de dl. Drăghici a majorat valoarea pentru subvenții în 2018, specificând că suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Spre exemplu, în februarie 2019 subvenția a fost de 13.3 milioane de lei comparativ cu 3.8 milioane de lei în februarie 2018.

Totodată trebuie observat că poziția ocupată de domnul Mircea Drăghici până în momentul de față, aceea de trezorier al Partidului Social Democrat, îl plasează într-un potențial conflict de interese dacă va fi numit în funcția de președinte AEP. Domnia sa va fi chemat să coordoneze operațiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot dânsul le-a gestionat în anii anteriori. În plus, poate plana o suspiciune în situațiile în care se vor discuta acțiuni ale Partidului Social Democrat în campaniile electorale, dat fiind faptul că Mircea Draghici a fost implicat până la nici 3 luni înaintea alegerilor în strucurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale.

Reamintim și că în următorii 2 ani în România se vor derula patru rânduri de alegeri, iar rolul AEP este unul semnificativ în desfășurarea optimă și credibilă a acestora, întrucât va gestiona verificarea fondurilor utilizate în campanie și decontarea acestora, după caz.

În acest context, solicităm Partidului Social Democrat să retragă această propunere. Solicităm, de asemenea, tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale”, se arată în scrisoarea ai cărei semnatari sunt
Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul de Resurse pentru participare publică (Ce-re), Centrul pentru Resurse Civice, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Romania, Frontline Club, Forum Apulum, Funky Citizens, Geeks for Democracy și Mircea Kivu, sociolog.


Ultimele stiri
Costin Ciobanu, politolog, despre formarea noului Guvern: PSD are cel mai mare potențial de șantaj în acest aranjament…

Probleme financiare la Federația Română de Kaiac-Canoe. Conducerea le cere sportivilor care vor să participe la competiții să…

Piața Victoriei: Final de negocieri pentru guvernare. Invitat este politologul Costin Ciobanu

Consultările privind desemnarea viitorului premier vor avea loc joi, 19 iunie

Fostul senator POT Paul Pintea, condamnat la un an și 5 luni de închisoare cu suspendare

Social-democrații se întâlnesc la Vila Lac pentru a pune la punct strategia partidului înaintea ultimelor consultări de la…

România și războiul informațional. Remus Ștefureac: Trebuie să dezvoltăm o infrastructură masivă de apărare împotriva agresiunilor informaționale |…

Controale la exploatările miniere din toată țara. Anunțul ministrului Mediului după dezastrul de la Salina Praid | AUDIO

A cincea zi de conflict Israel-Iran. Israelienii susțin că au mai ucis un comandant iranian, în timp ce…

Păgubiții „Nordis”, plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Grindeanu și a Laurei Vicol: „Vremea protecției politice în…