Confidenţialitate

Mai multe dosare penale la Botoșani, pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Mai mulți angajați ai Direcției de Sănătate Publică Botoşani sunt urmăriți penal pentru că, în loc să trimită în carantină o persoană, au trimis-o în izolare. Urmărit este și un medic care a continuat să meargă la serviciu, cu toate că intrase în contact cu o persoană infectată.

Sunt, însă, mai multe dosare deschise în ultima vreme pentru astfel de situații în județ.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a preluat cinci dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” și „omisiunea declarării unor informaţii”.

Anchetele au fost începute iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Într-un dosar, sunt vizați funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoşani, care ar fi trimis o persoană în izolare la domiciliu, deși ar fi trebuit plasată în caratină într-un centru special.

Un medic, șef de secție într-un spital din Botoșani este urmărit penal pentru că nu a semnalat conducerii spitalului şi nici Direcţiei de Sănătate Publică faptul că un medic subaltern revenise în țară dintr-o zonă afectată de Covid-19.

Procurorii au în lucru un dosar pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” în care e vizat un alt medic: acesta intrase în contact cu o pacientă confirmată cu noul virus.

A fost informat că trebuie să rămână acasă, dar doctorul a continuat să se prezinte la locul de muncă, fără a respecta măsurile impuse. Ulterior, a fost și el testat pozitiv.

Procurorii au înregistrat două dosare tot pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” pentru două persoane care au revenit în România din țări cu numeroase cazuri de Covid-19 și nu au declarat acest lucru.