Confidenţialitate

Mai multe asociații neguvernamentale atrag atenția asupra unei legi controversate care cenzurează conținutul de pe Internet

O instituție administrativă a statului poate cenzura oficial orice site din România – este semnalul de alarmă pe care îl trag mai multe asociații neguvernamentale.

E vorba de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc,  înființat inițial pentru a bloca accesul la site-urile de jocuri de noroc neautorizate.

Numai că legea de funcționare, adoptată anul acesta,  este foarte vagă și acest control se poate extinde foarte ușor la orice fel de site, atrag atenția mai multe ONG-uri.

 

Legea care permite Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc să blocheze accesul la site-urile neautorizate de jocuri de noroc a fost adoptată prin ordonanță de urgență în luna iunie.

Actul normativ spune că ONJN trebuie să supravegheze piața și are control total asupra accesului la site-uri fără licență.

Numai că vizate sunt și site-urile care difuzează reclame ale unor operatori nelicențiați. Este un precedent periculos, atrage atenția Eugen Vasile, membru al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Legea ridică semne de întrebare și în legătură cu protecția datelor personale.

Asta pentru că utilizatorii care vor să acceseze un site nelicențiat de jocuri de noroc sunt redirecționați către un portal găzduit de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Asociațiile neguvernamentale amintesc de legi similare adoptate și în alte țări europene și care au dus la cenzurarea Internetului.

În Italia, spre exemplu, mai multe site-uri care nu aveau legătură cu jocurile de noroc au fost închise abuziv – susțin ONG-urile.