Confidenţialitate

MAI: Intervenția jandarmilor în cazul marșului de sâmbătă a fost una defensivă

Intervenția jandarmilor în Piața Victoriei sâmbătă la manifestația unioniștilor a fost una defensivă și a vizat blocarea accesului protestatarilor pe alte trasee decât cele aprobate.

Ministrul Afacerilor Interne Dragoș Tudorache: “Dispozitivul Jandarmeriei nu a fost unul ofensiv, ci unul pur defensiv. El viza blocarea manifestanților pe alte trasee decât cele aprobate. Chiar și atunci când s-a început forțarea dispozitivului nu s-au folosit bastoane, scuturi sau gaze lacrimogene așa cum s-a speculat ulterior.  S-a încercat în câteva etape medierea, dialogul. Au spus-o foarte clar jandarmeriei că ei încearcă să ajungă în Piața Universității.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficialul a anunțat că s-a cerut să fie făcută o cercetare disciplinară pentru a se stabili dacă a fost folosită forța în cazul a doi dintre manifestanți.

Ministrul Afacerilor Interne Dragoș Tudorache: “Pentru acea intervenție punctuală, individuală, de la momentul reținerii, și unde a fost fost folosită forța, vom desfășura o cercetare conform legii pentru a stabili acele responsabilități.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amintim, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a organizat, sâmbătă, marșul intitulat „Luptă pentru Basarabia”, prin care se cere politicienilor asumarea ca proiect de țară a unirii României cu Republica Moldova. Jandarmeria a transmis că președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, precum și alți trei participanți ai marșului au fost amendați cu câte 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii publice. Ei ar fi încercat să deturneze manifestația pe un alt traseu decât cel aprobat.