Confidenţialitate

MAI: Aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat, vineri, în România

Ministerul Afacerilor Interne informează că în cursul zilei de vineri, până la ora 17.00, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România.

36 dintre aceştia au solicitat azil ca urmare a conflictului din Ucraina.

“Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei”, se menţionează într-un comunicat al MAI.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 51,9%.

Aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceştia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat, a anunţat şi premierul Nicolae Ciucă, vineri seara, în timpul unei vizite în Vama Siret.