Confidenţialitate

MAI: 10 şefi din Poliţie l-au protejat pe agentul pedofil

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, vineri seară, raportul controlului efectuat la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi la Poliţia Capitalei în urma scandalului generat de arestarea agentului Eugen Stan, care a agresat sexual doi minori într-un lift din Bucureşti.

18 poliţişti, dintre care 10 sunt cu funcţii de conducere, sunt cercetaţi.

Agresiuni anterioare de care este bănuit individul au fost raportate corespunzător.

Raportul Corpului de Control al MAI arată că pentru agresiunea din 18 octombrie 2015 cazul a fost considerat cu autor necunoscut de catre cei de la Secția 16 Poliție.
Un an mai tîrziu, pe 11 decembrie 2016, Eugen Stan a fost prins de doi civili și predat polițiștilor Secției 18 după ce încercase să agreseze sexual o femeie.
Era băut și parțial îmbrăcat în uniformă, consemnîndu-se faptul că era polițist la Brigada Rutieră.
Eugen Stan n-a fost însă amprentat și fotografiat, iar datele rezultate nu au fost introduse în sistemele informatice de catre polițistul de serviciu în cadrul grupei operative.
Raportul menţionează, totodată, că propunerea de suspendare a cercetării prealabile în cazul agresiunii din anul 2016 ”nu este fundamentată juridic, ci se bazează pe o interpretare limitativă, subiectivă, a prevederilor legale”.
Dosarul a fost preluat de Serviciul Omoruri pe 7 ianuarie anul acesta, după ce a zăcut nelucrat mai bine de un an .

În cazul agresiunii săvîrșite asupra a doi copii pe 5 ianuarie, Corpul de Control al MAI arată că raportarea evenimentului s-a oprit la nivelul dispeceratului Poliției Capitalei, fișa nefiind transmisă în sistemul informatic către eșalonul superior.
Au existat sincope de comunicare la nivelul Secției 22 dar și o reticență a ofițerilor cu funcții de comandă față de gravitatea faptei sesizate, astfel că de-abia după 2 ore au fost dispuse măsuri pentru strîngerea probelor și identificarea autorului.
De asemenea, se arată în document că polițiștii au fost neglijenți lăsînd locul agresiunii neasigurat, lucru care a dus la compromiterea unor probe.
După distribuirea imaginilor cu suspectul, polițistul Eugen Stan a fost recunoscut de colegii săi de la Rutieră iar acest lucru a fost un element hotărîtor care a dus la prinderea lui, constată raportul.

Printre cei vizaţi de acuzaţii se numără Bogdan Despescu, demis de la şefia IGPR în contextul scandalului, şi adjunctul Marius Voicu.

Potrivit raportului, la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei nu s-au făcut, anul trecut, analizele lunare privind starea şi practica disciplinară a angajaţilor, dar nici cele trimestriale privind situaţia juridică a personalului aflat în curs de urmărire penală.

Lipsa unor astfel de informaţii utile a permis amânarea nejustificată a procedurii disciplinare în cazul poliţistului Eugen Stan.