Confidenţialitate

Magistrații, împotriva modificării legilor justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectul de modificare a legilor justiţiei care a fost asumat de Parlament.
Şedinţa CSM a durat aproximativ 3 ore, iar decizia de a aviza negativ acest proiect a fost luată cu 11 voturi la 7.
Avizul CSM este consultativ.
Vicepreședintele CSM, Cristian Ban a declarat că ”dacă nici una dintre propunerile principale ale magistraților nu au fost însușite, de ce ar fi trebuit dat un vot pozitiv? Doar pentru a da un cec în alb politicului ?”

MinistRul Justitiei, Tudorel Toader, afirmă că se aștepta la acest rezultat:
„Din punctul meu de vedere, o dezbatere cu final știut. Personal eram convins că finalul va fi același. O dezbatere în care pe alocuri s-a folosit un limbaj dublu, o dezbatere în care cineva, și nu spun numele, s-a făcut că nu înțelege sau nu știe un anumit lucru, sigur, să nu excludem ideea chiar poate că nu îl înțelege. Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător membră a CSM spunea faptul că la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte, adică dintr-o unanimitate azi a devenit majoritar negativ mâine “.

Procurorul general Augustin Lazăr a spus că principalele propuneri contestate se referă la procedura de numire la vârful parchetelor şi la înfiinţarea unui Consiliu de integritate, care ar fi o instituţie neconstituţională.
Augustin Lazăr consideră că în Parlament nu ar trebui să se treacă peste punctul de vedere al CSM:
“Există câteva dispoziții ale acestui proiect de lege care au fost foarte sever criticate de colegii noștri, cum este aceea privind direcția de investigare a pretinselor infracțiuni săvârșite de judecători și de procurori. Ei bine, așa ceva este absolut suprarealist, în condițiile în care există o criminalitate nesemnificativă, adică există un număr de fapte total nesemnificativ pentru acest corp socio-profesional”.

Dezbaterile din interiorul CSM au fost aprinse, președinta Inaltei Curți Cristina Tarcea cerând explicații de la ministrul justiției în legătură cu ce varianta de modificare a legilor justiției s-a dus în fața oficialilor de la Bruxelles:

” Am aflat recent – din presă- că în urmă cu 2 zile oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat – și li s-a cerut punctul de vedere- mă rog, au fost supuse dezbaterilor alte propuneri legislative. Nu pot să nu mă întreb, noi, de fapt, azi asupra căror propuneri suntem chemați să ne spunem punctul de vedere? Au fost mințiți oficialii de la Bruxelles? Nu știu, îmi pun întrebarea, suntem mințiți noi?

Ministrul Tudorel Toader a dat un răspuns evaziv : la întrevederea cu prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit despre ”posibilele soluții pe marginea acestui proiect de lege pe care îl avem în examinare”.