Confidenţialitate

Magistrații continuă protestele în mai multe orașe

Judecătorii şi procurorii clujeni vor ieşi în formă de protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, azi la ora 12.00, a anunţat judecătorul Cristian Danileţ.

„Pentru că „negocierile” pe OUG 7/2019 au eşuat, iar Guvernul nu renunţă la ordonanţă, judecătorii şi procurorii clujeni vor ieşi în formă de protest in faţa Palatului de Justiţie, azi la ora 12”, a anunţat judecătorul Cristian Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Peste 200 de magistraţi din Cluj-Napoca au ieşit în stradă la finalul săptămânii trecute în faţa Curţii de Apel Cluj.

Aceştia au decis că vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente.

Proteste ale magistraților sunt și în alte orașe, pentru că magistrații nu cred în soluția propusă de Tudorel Toader. Aceștia vor respecta decizia luată încă de săptămâna trecută – aceea de a opri activitatea, câteva ore pe zi. Unii, pe o perioadă nelimitată.

Parchetelor care au încetat deja activitatea li se alătură și altele.

Marți, Magistraţii Judecătoriei Slatina care protestează faţă de recentele modificări aduse legilor justiţiei au început marţi şedinţele de judecată cu o oră mai târziu, iar de la 1 martie vor suspenda activitatea judiciară cu excepţia cazurilor urgente.

Magistrații Judecătoriei Târgoviște au decis să se alăture colegilor din țară și au hotărât suspendarea activității instanței, de marți până vineri. La fel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș.

De asemenea, DIICOT va continua suspendarea activității, chiar dacă ministrul justiției a anunțat că va iniția un dialog pe legile justiției și a promis abrogarea acticolului referitor la posibilitatea ca un judecător să devină procuror-şef.

E vorba de „promisiuni de salon”, sunt de părere mai multe asociații ale magistraților.