Confidenţialitate

Magistrații cer suspendarea proceselor, după înmulțirea cazurilor COVID în instanțe | AUDIO

Mai multe asociații ale magistraților cer Ministerului Justiției să impună suspendarea proceselor, cu excepția celor în care se judecă chestiuni urgente, din cauza înmulțirii cazurilor grave de COVID în rândul judecătorilor și procurorilor.

Asociația Magistraților din România estimează că sute de judecători și procurori sunt acum bolnavi, însă nimeni nu a publicat deocamdată, o situație.

Europa FM a vorbit în această dimineață cu magistrați bolnavi care și-au cerut scuze că nu pot rosti mai mult decât scuze din cauza stării grave.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, are la ora 14 programată o conferință de presă și este așteptat să răspundă solicitărilor magistraților.

Președintele de Onoare al Asociației Magistraților din România, Viorica Costiniu, spune că situația din salile de judecată a ajuns gravă:

De exemplu, la Târgu Mureș, ambele șefe ale Curții de Apel au fost confirmate. La Sibiu, 13 cazuri testate, rezultatul a venit abia după o săptămână. La Parchetul General, oamenii cad ca spicele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am cerut Ministerului Public să ne spună câți procurori din Parchetul General dar și din celelalte parchete s-au infectat, însă până acum, nu am primit un răspuns.

Viorica Costiniu crede însă că în toata țara, sunt sute de magistrați bolnavi.

Am discutat și noi cu câțiva dintre ei însă din cauza stării grave în care se află, nu au putut să ne acorde interviuri:

Ce este mai grav, este că în sala de ședințe, s-a ajuns ca fiecare parte sau avocat să nu aibă decât trei minute în care să formuleze o cerere sau să pună concluzii pe judecata unei cauze. Este afectat în mod absolut inadmisibil dreptul la apărare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În aceste condiții, președintele de Onoare al Asociației Magistraților din România îi cere ministrului Justiției să impună urgent mai multe măsuri de reducere a răspândirii, inclusiv suspendarea proceselor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt însă și magistrați care ne-au declarat că acolo unde sunt destule birouri individuale și posibilitatea aerisirii lor, nu există niciun caz de covid în rândul procurorilor.