Confidenţialitate

MAE verifică dacă sunt români printre victimele cutemurului din Mexic

Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile mexicane, pentru a verifica dacă printre victimele cutremurului de marți sunt cetăţeni români.

Până în prezent, Ambasada României la Ciudad de Mexico nu există informații în acest sens. Nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea rezidenților români sau a rudelor acestora.

În acest context, MAE reaminteşte faptul că cetățenii români afectaţi de seismul produs în Mexic pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice – 00 52 55 38 833 072.

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale şi este pregătită să intervină, în funcție de solicitări.

Cel puţin 220 de oameni au murit în urma seismului, potrivit autorităţilor.

Pe măsură ce serviciile mexicane de prim ajutor recuperează victime de sub dărâmăturile mai multor clădiri distruse de cutremurul cu magnitudine 7,1 – produs marţi seara – bilanţul deceselor creşte.

Epicentrul mişcării telurice, unde sunt raportate şi cele mai multe decese, a fost localizat în statul central Puebla, aproape de capitala Ciudad de Mexico.

Echipele de salvare intervin în zonele cele mai afectate, relatează BBC.

Cutremurul a avut mai multe replici.

Există temeri că multe victime sunt blocate sub mormanle de moloz. O şcoală din capitală s-a prăbuşit peste cei aflaţi în incintă în timpul cursurilor. 20 de elevi au pierit.

Activităţile pe aeroportul din oraşul cu aproape 20 de milioane de locuitori au fost suspendate.

Președintele Enrique Peña Nieto a cerut populaţiei să elibereze străzile, astfel încât ambulanţele să poată să răspundă urgenţelor.

La începutul lunii septembrie, un cutremur de 8,1 grade a ucis aproape 100 de persoane în regiune.

Reuters aminteşte că, la 19 septembrie 1985, un seism cu magnitudine 8 a provocat aproape 10.000 de decese şi însemnate pagube materiale în Mexic.

 

MEXIC: Bilanţul noului cutremur, în continuă creştere