Confidenţialitate

MAE va avea un sistem IT bazat pe Inteligență Artificială care va detecta propaganda și dezinformarea din social media | AUDIO

Ministerul Afacerilor Externe va avea un sistem IT bazat pe Inteligența Artificială până la sfârșitul acestui an. Acesta va monitoriza în timp real conținutul de pe platformele de social media, site-uri, blog-uri, dar și conturile celor mai cunoscute persoane publice. Scopul este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, MAE a stabilit câștigătorul licitației pentru furnizarea acestui sistem, într-un contract cu o valoare de peste 3 milioane de lei. Sistemul ar trebui să fie operațional până la 20 decembrie.

Algoritmii de inteligență artificială vor detecta și contracara dezinformarea din mediul online, colectând date ce ulterior vor fi analizate de reprezentanții MAE.

Sistemul va urmări tipul stării emoționale induse de un articol (pozitivă, negativă, sau neutră) în 9 limbi – română, engleză, spaniolă, italiană, rusă, franceză, germană, portugheză și maghiară.

Și celebritățile sau comunitățile online cu o acoperire socială considerabilă vor fi urmărite de către sistemul bazat pe inteligență artificială, find monitorizate în acest caz cuvinte sau fraze cheie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihai Daraban, președinte CCIR: Statul protejează companiile naționale care au datorii uriașe la buget. „Să ne dea statul exemplu și apoi să ne ia 1% din CA” | AUDIO