Confidenţialitate

MAE: România îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi respinge declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, transmite, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Respingem cu fermitate şi irevocabil «declaraţia unilaterală de independenţă» a Cataloniei. Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional”, arată Ministerul de Externe.

MAE subliniază că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat se află în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv.

De asemenea, se amintește poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.

„Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat”, adaugă Ministerul Afacerilor Externe.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece şi două abţineri, o moţiune prin care înfiinţează Republica Catalană.

După adoptarea moţiunii de către parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.