Confidenţialitate

MAE: Nu mai există niciun român dat dispărut după cutremurul din Italia. Cinci conaționali rămân în spital

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marţi, că toate persoanele de cetăţenie română date dispărute în urma seismului din Italia au fost identificate, ultima dintre acestea în cursul zilei, în viaţă, iar numărul cetăţenilor spitalizaţi în acest moment este de 5.

Potrivit ultimelor informaţii, Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost identificată şi ultima persoană de cetăţenie română semnalată ca dispărută în urma

seismului din Italia, aceasta fiind în viaţă. Numărul cetăţenilor spitalizaţi este de 5. Reprezentanţii Ambasadei României la Roma menţin legătura cu aceştia“, se arată într-un comunicat MAE.

Cele două transporturi funerare cu trupurile a 7 cetăţeni români, decedaţi în urma seismului, au ajuns în cursul zilei de marţi în România, iar trupul neînsufleţit al celui de-al optulea cetăţean român decedat în urma seismului va sosi în ţară în cursul zilei de 1 septembrie.

Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă în continuare întreaga asistenţă necesară“, se mai arată în comunicat.

 

Joi, zi de doliu național în România

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi seară, după ce a participat la funeraliile din Italia, că va propune o zi de doliu naţional pentru victimele cutremurului din Peninsulă, cel mai probabil joi, şi totodată a declarat că nu mai există niciun român dispărut, ultimul fiind identificat în cursul zilei de marţi.

Premierul Dacian Cioloş i-a vizitat, marţi, timp de peste o oră, pe românii internaţi în spital în Italia în urma cutremurului de săptămâna trecută, afirmând că aceştia sunt într-o stare bună, şi a anunţat că Executivul va trimite un asistent social în Italia pentru a ajuta victimele să intre cât mai repede în posesia ajutoarelor din partea statului.

Potrivit datelor MAE de marţi, 11 români au murit în cutremur, 5 sunt spitalizaţi şi aproximativ 30 de români se află în taberele de sinistraţi.

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare în sumă de 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, în sumă de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea după cataclism.

De aceste ajutoare urmează să beneficieze aproximativ 50 de familii.