MAE: Grevă în transporturile și presa din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că mai multe greve au fost anunţate pentru joi.

Federaţia Navală Panelenă a anunţat declanşarea unui protest de 24 de ore şi, ca urmare, vapoarele vor rămâne ancorate în toate porturile din Grecia.

De asemenea, angajaţii din sectorul public şi privat din Grecia au anunţat organizarea unei greve de 24 de ore, iar Uniunea Sindicală a angajaţilor de la metroul din Atena (liniile 2 şi 3) a anunţat că metroul va funcţiona numai între orele 09.00 – 16.00. MAE precizează că linia 3 este linia de metrou care asigură legătura cu Aeroportul Naţional din Atena.

Pe de altă parte, Uniunea Sindicală a angajaţilor de la autobuze şi Uniunea Sindicală a angajaţilor de la troleibuze se vor afla în grevă, în Atena, de la începutul orarului de lucru până la ora 09,00 şi, respectiv, de la ora 21,00 până la sfârşitul programului. Şi angajaţii de la trenul suburban din capitala Greciei, care leagă Atena de Aeroportul Naţional, au anunţat intrarea în grevă.

Totodată, Asociaţia Naţională a angajaţilor din Telecomunicaţii din cadrul Aviaţiei Civile elene a anunţat declanşarea unei greve de 4 ore (între orele 08.00 – 12.00). Astfel, vor fi operate modificări ale zborurilor interne ale Companiei Olympic Air.

De asemenea, Federaţia Panellenică a asistenţilor medicali din spitalele publice (POEDIN) şi Federaţia Asociaţiilor medicilor din Grecia (OENGE) au anunţat intrarea în grevă.

Compania TRAINOSE (care gestionează trenurile feroviare) a precizat că nicio cursă nu va opera începând de miercuri, 13 decembrie, de la miezul nopţii, până joi, 14 decembrie, la miezul nopţii. Cursele de seară, pe ruta Atena-Salonic, care vor pleca la miezul nopţii miercuri, 13 decembrie, vor fi anulate. Trenurile 600/601 (de la Atena şi de la Salonic) care vor pleca la orele 23.55 şi, respectiv, 23.00, joi, 14 decembrie, vor circula după încheierea grevei. Relaţii suplimentare pot fi obţinute accesând site-ul companiei www.trainose.gr şi la numărul de telefon 14511.

La această grevă s-au alăturat şi angajaţii din mijloacele de informare mass-media publice şi private, greva fiind programată pentru ziua de joi, 14 decembrie, de la ora 06,00, până vineri, 15 decembrie, la ora 06.00.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106728875, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în “App Store” şi “Google Play”).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS