Confidenţialitate

MAE: Ghid de călătorie pentru românii care își petrec sărbătorile de iarnă în străinătate

Ministerul de Externe vine cu o serie de sfaturi și informații pentru românii care își vor petrece sărbătorile de iarnă în străinătate.

Ghidul de călătorie cuprinde informații pentru cele mai căutate țări de turiştii români: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia şi Ungaria.

Sunt sfaturi legate de costul vignetei, limite de viteză, adresele consulatelor române, dar și numerele de urgență la care turiștii pot suna.

 

 

Austria

Românii care merg în Austria nu au nevoie de viză pentru călătorie, iar intrarea în țară este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate.

Dacă mergeți cu mașina, e nevoie să cumpărați vignetă. Poate fi găsită la punctele de trecere a frontierei, la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Pentru 10 zile, vigneta costă 8,70 euro. Trebuie să lipiți vigneta pe parbrizul maşinii, la vedere, în caz contrar riscați o amendă de 120 de euro, plătită pe loc. De asemenea, este obligatorie circulaţia cu farurile aprinse.

Bulgaria

În Bulgaria, trebuie să declarați în scris dacă aveți bunuri de peste 10.000 de euro.

Elveția

În Elveţia, atât la intrarea în ţară, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul călătoriei (biletul de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel şi dovada deţinerii unei sume suficiente de bani pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia). Autoritățile pot verifica inclusiv starea mașinii, dar şi documentele.

Franța

În Franţa, nu sunt obligatorii anvelopele de iarnă. Dacă mergeți pe autostrăzile din țară trebuie să plătiți o taxă care variază în funcţie de distanţă şi de regiune.

De reamintit că starea de urgenţă instalată după atentatele din noiembrie 2015 și iulie 2016 (Nisa) a fost prelungită până în ianuarie 2017. În aceste condiții, autorităţile pot interzie, în anumite cazuri, circulaţia persoanelor pe străzi şi pot stabili zone de protecţie şi securitate. Pot fi închise, temporar, inclusiv săli de spectacol şi locuri de reuniuni publice.

Germania

În Germania, în scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă (“Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări atrage după sine o pedeapsa cu amendă în valoare de 40 de euro.  Eliberarea plachetelor se face la oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte insituţii autorizate să acorde plachete, precum şi la instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

Italia

În Italia, reţeaua de transport public oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane, într-o perioadă determinată de timp (60-90 de minute), iar biletele pot fi achiziţionate atât de la chioşcurile de bilete, cât şi de la chioşcurile de ziare. Şi aici, sumele peste 10.000 de euro trebuie declarate la frontieră.

Ungaria

În Ungaria, accesul pe autostradă se face pe baza vignetei, care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, dar şi de la benzinăriile din Ungaria sau benzinăriile Mol din România.

Ghidul Ministerului de Externe poate fi consultat AICI.