MAE: Deocamdată, nu sunt români pe lista victimelor de la Paris

La finalul şedinţei extraordinare de la sediul guvernului, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că nu este confirmată, la acest moment, existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor atentatelor de la Paris.

Nu au existat solicitări de asistenţă consulară directă.

Ambasada României la Paris a contactat spitalele din capitala Franţei pentru a obţine date.

Informaţia că jurnalistul român Andrei Marian Mihai ar fi fost rănit, vehiculată de unii apropiaţi ai săi pe pagina de socializare Facebook, a fost contrazisă de el însuşi, în această dimineaţă.

Tânărul nu s-a aflat în zona vizată de atacuri.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a mai spus că îi informează permanent, atât pe preşedintele Klaus Iohannis, cât şi pe premierul desemnat Dacian Cioloş, despre situaţia din Franţa.

Bilanţul provizoriu al atentatelor teroriste, de seara trecută, a urcat la 127 de morţi, potrivit postului de radio Europe 1.

Alte 180 de persoane au fost rănite, dintre care cel puţin 80 se află în stare gravă.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că atacurile reprezintă un act de război comis de „armata teroristă Daesh”, după cum mai este numită organizaţia Stat Islamic, activă în Siria şi Irak.

Preşedintele Francois Hollande a decretat starea de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei şi a dispus închiderea temporară a frontierelor.

Autoritățile au decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei.

Potrivit AFP, atentatele au avut loc în 6 locuri diferite, între care Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, dar şi în zona centrală din apropiere de Piaţa Republicii, unde se află şi redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros comis în luna ianuarie, soldat cu 12 morţi. Alte 5 persoane au fost ucise atunci într-un supermarket.

Cele mai multe victime au fost raportate în sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al trupei americane Eagles of Death Metal. Indivizi înarmaţi au pătruns în incintă strigând „Allah Akbar!”, după care au deschis focul. Spectatorii au fost ţinuţi ostatici timp de 3 ore, cel puţin 82 fiind ucişi. Artiştii au scăpat cu viaţă.

Atacurile teroriste de la Paris au provocat consternare în cancelariile lumii.